gyerekek
1034 megtekintés

A gyerekeknek van igényük arra, hogy szebbé varázsolják a környezetet

Én mindig arra tanítottam a gyerekeket, köztük a saját gyerekeimet is, hogy a környezetünk mutatja, milyen rend van a fejünkben, az elménkben.

A rendetlenség azt jelenti, hogy a fejünkben is káosz van.

Egy nap arról meséltem a két kicsi gyermekemnek, hogy a 90-es években volt Magyarországon egy csoport, a Szövetség a Jobb Életért és Oktatásért, akik nagyon gyakran szerveztek Óvd és tedd jobbá a környezeted! mozgalmi napot. Ilyenkor budapesti általános és középiskolák szálltak be a programba, egyenpólóban kivonultak a területükre, felszedték a szemetet, söpörtek, takarítottak, és rendet tettek az iskola udvarán, a környező utcákban, parkokban és tereken. Az iskolában lemosták a falakat, és szebbé varázsolták a szűkebb életterüket is.

A nap végén szenzációs előadókkal, koncerteken bulizhattak.

Jó móka volt, a srácok imádták a közös munkát, és főleg a végeredményét, hogy valóban tisztaság vette őket körül. Sokan elmondták, hogy ekkor döbbentek rá, hogy az utca, ahol élnek, az otthonuk része. Rájöttek, hogy ahogy otthon sem piszkolják be a padlót, a városban sem kellene szétdobálni a szemetet. Mert az is az otthonunk.

A mozgalom ötlete egy nem mindennapi, erkölcsi alapelveket tartalmazó könyvből származott. Az L. Ron Hubbard, amerikai író és filozófus által írt könyv – melynek címe Az út a boldogsághoz – egyik alapelvét ültették át a gyakorlatba.

A két kis 6 éves ámulva hallgatta a történetet, sőt megmutattam nekik erről egy kisfilmet is. Ezek után a lurkók kimentek az utcára, és elkezdték összeszedni az eldobált holmit. Majd visszajöttek egy vödör szeméttel, és szörnyülködve mutatták, hogy mennyit találtak.

Miután az utcánkat megtisztogatta a két első osztályos kismanó, kitalálták, hogy az iskolájukban szervezzük meg a szemétszedést. Hatalmas szerencsénkre pont a rákövetkező héten hirdették meg a szelektívhulladék-válogatást az iskolában, és ez arra is megtanította őket, hogy miért fontos a szemét megfelelő helyekre juttatása, mi is az az újrahasznosítás.

A gyerekeknek van igényük arra, hogy szebbé varázsolják a környezetet, és teret kell engedni nekik, hogy megtegyék.

A Szcientológia Egyház önkéntesei mai napig részt vesznek tereprendezésben, parkosításban, faültetésben, szemétszedésben. Egy élhető, jobb, szebb világot szeretnénk, és ennek feltétele, hogy vigyázzunk arra a helyre, ahol élünk: a lakásunkra, házunkra, utcánkra, városunkra, országunkra és a Föld bolygóra!