1050 megtekintés

A gyász feldolgozása önmagad és mások számára

Mindenki vesztette már el életében szerettét, kedvenc háziállatát. Ez a veszteség olyan mély fájdalommal, bánattal jár, mely nehéz súlyként nehezedik a napok minden pillanatára. Ebben az időszakban mindenhol csak az elvesztett személyt, állatot látod. Minden rá emlékeztet. A gyász feldolgozásának – az alábbiakban bemutatott – hatékony módszere nem csak neked okoz megkönnyebbülést, de segíthetsz vele másoknak is.

Elsőként bemutatok néhány alapvető információt a halál témájáról, melyek a gyász feldolgozásához vezető út első lépéseit képezik. Ezután pedig megismerheted a gyász feldolgozásának módját.

Sötétben világító égő gyertyasor

Mindenki vesztette már el életében szerettét, kedvenc háziállatát.

A halálhoz vezető út

Előfordulhat, hogy meglepődsz, de itt most nem a betegségekről és az azok okozta lelki gyötrelmekről lesz szó, hanem a halálhoz vezető eredeti okokról. A gyász feldolgozásához lényeges, hogy megértsd, mi juttat bárkit egy olyan mély állapotba, melynek végkimenetele a test halála.

L. Ron. Hubbard, a Szcientológia alapítója a halál témáját hosszú ideig kutatta. Vizsgálatainak eredményeként a következőket fogalmazta meg:

„A halál halk léptekkel jár. Ma egy férfi csúnya hibát követ el a könyvelésben. Azért követi el, mert a felesége előző este leszidta. Holnap a felettese felfedezi a hibát, és megjegyzi magának, hogy ez a könyvelő nem mindig pontos. Ez önmagában semmi. De a következő hónapban, amikor el kell bocsátani egy könyvelőt, felidézik, hogy az egyikük hibát követett el, és mivel a könyvelők összes többi képessége nagyjából azonos, azt bocsátják el, aki a hibát elkövette. Munkáját elveszítve a könyvelő otthon még enturbuláltabbá [szerk.: enturbulált – felkavart,  zavarodott] válik, és kevés időt fordít új munkahely keresésére. Képességeit alulmúló munkát vállal el egy olyan irodában, ahol minden zavaros, és újabb hibákat követ el, hiszen most már aggódik is. Ez egy kis halál.”

(L. Ron Hubbard: A túlélés tudománya)

Amint láthatod, a halálnak nem kizárólag hirtelen baleset, súlyos betegség az oka, hanem egy hosszú folyamat vezet hozzá. Ennek megértése egyrészt azért elengedhetetlen, hogy a jövőben időben felismerd, ha baj van, és tudj tenni ellene. Más tekintetben viszont, a gyász feldolgozásának fontos része a halál témájának bővebb megértése.

Férfi egy útelágazásban térképpel a kezében

A halálnak nem kizárólag hirtelen baleset, súlyos betegség az oka, hanem egy hosszú folyamat vezet hozzá.

Miért félsz a haláltól?

A gyász feldolgozásához az is szükséges, hogy magadban el tudd rendezni a következő információkat. Ennek oka, hogy minél több ismerettel rendelkezel egy tárgykörről, annál könnyedebbé válik a kezelése.

L. Ron Hubbard felfedezte azt a közös nevezőt, mely minden embernek egy meghatározó hajtóerejét képezi: ez a túlélés.

„Elfogadva azt az alapgondolatot, hogy a létezés egyedüli alapja a túlélés, az Ember viselkedésének problémái láthatóan gyorsan megoldódnak. Társas kapcsolatai, szervezeteinek és csoportjainak működése és céljai egyaránt érthetővé válnak. (…)

Az élet energiája utáni kutatás, mely 1930-ban kezdődött, részben megoldódott azzal, hogy felfedeztük a létezés legkisebb közös nevezőjét: TÚLÉLNI!”

(L. Ron Hubbard: A túlélés tudománya)

Ha átgondolod a fentieket, akkor érthetőbbé válik, hogy bármit teszel, bármit mondasz, egy dolog a célod, ez pedig a túlélés. Ezért eszel, iszol, tanulsz, dolgozol, sportolsz, keresel párt, vállalsz gyermeket stb.

A túlélés témájának megértése miért fontos a gyász feldolgozásához? A válasz egyszerű: mert ez a halál ellentéte, a legfőbb éltető hajtóerő.

Miután kissé több információt szereztél a halál tárgyköréről, nézzük meg, hogyan ismerheted meg a gyász feldolgozásának módját!

A gyász feldolgozása – megkönnyebbülés

A gyász feldolgozásának van egy hihetetlenül gyors és egyszerű technikája. Mint már említettem, egy hatalmas veszteség esetén mindenhol a szeretetted „látod”: tőle kaptad a könyvet, abban a fotelben ült sokat, az volt a kedvenc kabátja stb.

A gyász feldolgozásáról L. Ron Hubbard a következőket írja:

Megoldások a veszélyes környezetre kis füzet

„A helyzet tulajdonképpen egyszerű: az egyén mindent önnön nyugtalanságával azonosított a környezetben. Azzal, hogy a személy figyelmét a környezetében lévő olyan dolgokra irányítjuk, amelyek nem kapcsolódnak annyira ehhez a témához, és olyan dolgokat találtatunk vele, amelyek nem az elveszített személyre emlékeztetik, különbségtételt érünk el ott, ahol azelőtt azonosítás volt.”

(L. Ron Hubbard: Megoldások a veszélyes környezetre)

Amint látod, a gyász feldolgozásának lényegi része, hogy a veszteséget elszenvedett személy figyelmét kifelé irányítjuk, melynek köszönhetően szemmel látható javuláson fog keresztülmenni. A gyász feldolgozásának eredményeként nem fog mindent a szeretettével azonosítani.

A gyász feldolgozását elősegítő módszer pontos leírását megtalálod a Megoldások a veszélyes környezetre c. ingyenes online tanfolyam anyagában. A tanfolyamra itt jelentkezhetsz!

Az alábbiakban olvashatsz egy sikerbeszámolót a fenti technika alkalmazásáról:

„Férjem – akkor még a vőlegényem – édesapja hirtelen elhunyt. Feleségét ez meglehetősen megtörte, ugyanis minden a férjére emlékeztette, hiszen még a házukat is együtt építették. Korábban már elvégeztem ezt a tanfolyamot és emlékeztem, hogy L. Ron Hubbard leír benne egy nagyon hatékony módszert a veszteségek kezelésére, így azt a gyász feldolgozására is lehet alkalmazni. Anyósomon nagyon hamar – ez perceket jelent – jelentős változást vettem észre: felélénkült a tekintete, és szinte lehetett látni, ahogy „elengedi” a férjét. Onnantól kezdve tudtam, hogy képes lesz továbblépni. Azóta ki is alakított magának egy boldog és sikeres életet.”