5790 megtekintés

Felemeli a szavát a válogatott labdarúgó is

Felemeli a szavát a válogatott labdarúgó is:

“nekünk az értékes, nekik meg nem”
“őszintén és becsületesen, rossz szándék nélkül”

Új rovatunkban hétről hétre bemutatunk egy-egy ismert és elismert személyt, aki kiáll a szcientológia mellett, hogy jobban megismerjük őket és gondolataikat.

Múlt héten Nemere Istvánnal készült egy interjú.

Ezen a héten pedig Mészáros Ferenc 22-szeres magyar válogatott labdarúgót és sikeres edzőt kérdeztük.

Hogy indult a pályád? Kezdjük egy rövid bemutatkozással a fiatalabb generációk, valamint azok kedvéért, akik nem ismernek vagy nem követik a hazai futball történetét.

Tolna megyéből indultam, ott töltöttem gyerekkoromat, ott kezdtem a labdarúgást. Akkoriban volt egy ilyen „Bácsi kérem, hol lehet itt focizni?” – tehetségkutató akció, ami által Pécsre kerültem. Ekkor, 14-15 éves koromban elég nehéz időszakon mentem át, mert édesapám meghalt, így a futball jelentette számomra az egyetlen menedéket. A Pollack Mihály Építőipari Kollégiumban tanultam és szerencsére olyan tehetséges voltam, hogy 18 évesen már profi szerződést kaptam Pécsett. Akkoriban nem pár száz néző előtt játszották a meccseket, mint most, hanem 10-12 ezer ember előtt. 18 évesen bemutatkoztam egy Újpest meccsen ennyi néző előtt és természetesen óriási élmény volt.

Hamarosan, 20 évesen már válogatott lettem, az akkori NSZK (Német Szövetségi Köztársaság) [az akkori Nyugat-Németország – szerk.] ellen mutatkoztam be a válogatottban. Olyan játékosok voltak a csapattársaim az akkori válogatottban, mint Nyilasi, Törőcsik, Róth, Garaba és az ellenfélnél pedig olyan nagyságok ellen játszottam, mint Karl Heinz Rummenigge, aki most a Bayern München sportigazgatója.

Egész életemben, amióta az eszemet tudtam, mindig futballoztam, egész nap futballoztunk. És mindig volt egy célom. Először az, hogy NB I-es játékos legyek, aztán az, hogy válogatott legyek, aztán az, hogy profi legyek. Ennek köszönhetően 24 évesen megadatott, hogy a belga KSC Lokeren leigazolt és 6-7 éven keresztül meghatározó játékosuk voltam, többszörös házi gólkirály voltam náluk. Támadó középpályást játszottam és az erényeim között ott volt a góllövés.

Hogy jött a szcientológia az életedbe?

1993-1994-ben hazatértünk a családommal. Ez utólag egy óriási hiba volt részemről, de mindig azt mondom, ha akkor nem jövök haza, akkor nem találkozom a szcientológiával. Igaz volt a mondás, hogy minden rosszban van valami jó. 34 évesen elég nagy problémáim voltak, főleg testi problémáim, és a lányomnak is szerettem volna segíteni. Egy ismerősöm ismerőse által kerültem kapcsolatba az egyház Pécsi Missziójával, és az első tesztemet Kasza Tamás értékelte ki. Elkezdtem tanulni és elindultam és meg sem álltam. Egy éven belül már a Freewindsen [Szcientológia vallási szervezet a Karib-tengeren – szerk.] találtam magam, és haladtam.

Egy ilyen sikeres és ismert embernek miben és hogyan tudott segíteni a szcientológia? Milyen voltál előtte?

Elég kemény gyerekkorom volt, ezért elég vehemens és hirtelen haragú ember voltam és ezt nagyon nehezen fogadták el a körülöttem lévő emberek. Ebben az auditálás [szcientológia szellemi tanácsadás – szerk.] és a Kommunikációval a siker felé tanfolyam nagyon sokat segített, megváltoztatott. Sokat fejlődtem.

Focistaként nagyon sok sérülésem volt, 14 éves korom óta fájt a derekam. A szcientológiában volt egy pont, ahol ez a fájdalom eltűnt, megszűnt. Egyszer csak azt vettem észre, hogy elmúlt. Pedig egész karrierem során a figyelmem ezen a sérülésen és fájdalmon volt. Bárcsak korábban, 20-22 éves koromban találkoztam volna a szcientológiával! Minden más lett volna. Ha csak az asszisztokat [fájdalmakra és testi sérülésekre alkalmazott szcientológia eljárások – a szerk.] ismertem volna, sok nehézségtől megszabadultam volna a pályám során.

Edzői sikereidről nem beszéltünk.

Igen, elkezdtem az edzősködést a játékos pályafutásom után. Folyamatosan csináltam a licenszeket és mára a legmagasabb fokú labdarúgó edzői képesítéssel rendelkezem, a világon bármelyik csapatnál, bármelyik osztályban lehetnék edző, ezt úgy hívják, hogy pro-licensz, a legmagasabb képesítés, amit 3 évente meg kell újítani. Megyei NB III-as NB II-es csapatoknál voltam, és a legnagyobb sikerem az, hogy háromszoros bajnok vagyok ezekkel a csapatokkal, és 6 évvel ezelőtt én vittem fel Pécs csapatát az NB I-be.

Milyen szolgáltatáson vagy jelenleg a Szcientológia Egyházban?

Jelenleg a „Tanulói Kalap” tanfolyamot [L. Ron Hubbard által kifejlesztett tanulási módszertant összefoglaló tananyag – a szerk.] végzem a Budapesti Szcientológia Egyházban, mert az auditálási oldalon eléggé előrehaladtam, és az az érzésem támadt, hogy a tanulási oldalon is haladnom kell, ahogy L. Ron Hubbard is mondja: 50-50%, azaz a szcientológiában elért nyereségeknek a fele a tanulásból a másik fele pedig az auditálásból jön.

A tanfolyamnak körülbelül a felénél járva, milyenek az érzéseid? Hogy tetszik?

Tényleg élvezet ezt a tanfolyamot csinálni. Mondom ezt én, aki sajnos sosem szeretett tanulni! Most értem, amit tanulok. Számos dologra jöttem rá a tanulással, megértéssel és alkalmazással kapcsolatban, és sokkal nyugodtabb is lettem. Olyan adatokat ad, amit edzőként a futballban fogok tudni használni.

Mit gondolsz az elmúlt hetek eseményeiről, konkrétan a Szcientológia Egyház elleni rendőrattakról és a békés hívek elleni hatósági terrorról? Láttam, hogy te is ott állsz velünk az első sorban a tiltakozó demonstrációnkon.

Úgy érzem, mintha egy tőrt mozgatnának az egyik szervemben. Ugye ez nekem, nekünk szcientológusoknak a részünk, mi tudjuk, hogy mennyit kaptunk az egyháztól, és ezt át szeretnénk adni másoknak őszintén és becsületesen, rossz szándék nélkül. Segíteni szeretnénk más embereknek ezzel a technológiával, és ez nem játék! Ezzel nagyon nagy hatást lehet, és kell is teremtenünk a társadalomban. Ilyen szempontból nagyon-nagyon rosszul érintett és felháborodtam, hogy olyat lehet ma csinálni Magyarországon, mint az 50-es években, hogy tulajdon ellen, ami valakinek a tulajdona, azt mindenféle bizonyítékok nélkül le lehet foglalni, el lehet vinni. Ráadásul úgy, hogy ez nekünk értékes, nekik meg nem.

Köszönöm az interjút, további sok sikert!

Nozdroviczky Sándor