879 megtekintés

Elismerték azokat a szcientológusokat, akik humanitárius munkájukkal a legtöbbet tették a Földért

És a bolygó tényleg megváltozik – ezzel lehetne jellemezni a Szcientológusok Nemzetközi Szövetségének idei éves tájékoztatóját, amely október 11-13 között került megrendezésre az angliai St. Hillben.

A több ezer fős nemzetközi rendezvény minden év őszén a Szcientológia alapítója, L. Ron Hubbard angliai birtokán kerül megrendezésre.

A hatalmas, festői szépségű birtokot L. Ron Hubbard sikeres írói munkásságának honoráriumaiból, 1959-ben vásárolta meg a jaipuri maharadzsától, azzal a céllal, hogy itt kutassa és fejlessze ki a Szcientológia technológiáját, amellyel bármely emberi lény eredendően ragyogó állapota helyreállítható. A birtokon a meglévő épületeken túl egy normann stílusú kastélyt is emelt, hogy ott biztosítson kutatási és képzési lehetőségeket az ide érkező tanulók részére.

A Szcientológusok Nemzetközi Szövetsége 1984-ben alakult. Célja: egyesíteni, elősegíteni, támogatni és védelmezni a Szcientológia vallást és a szcientológusokat a világ minden részén, annak érdekében, hogy elérjük a Szcientológia céljait, ahogyan azokat L. Ron Hubbard megfogalmazta:

„Egy olyan civilizáció, ahol nincs őrültség, ahol nincsenek bűnözők, és nincs háború; ahol a tehetség virágozhat, a tisztességes lények jogai megadatnak, és ahol az Ember szabadon szárnyalhat egyre magasabbra.”

A szövetség társadalomjobbító tevékenységei összehangoltan és töretlenül a fentiek elérésére irányulnak immár 35 éve. A szövetség szcientológusok és civilek adományaiból tartja fenn és finanszírozza bolygószintű kampányait.

Az elért eredményekről minden évben hagyományosan a Szcientológia vallás vezetője, David Miscavige személyesen számol be. A társadalomjobbító tevékenységekben legnagyobb eredményeket elért személyek pedig a szövetség legrangosabb elismerését, a Szabadság Érdemérmet vehetik át az ünnepségen.

David Miscavige először a Szcientológia tévécsatorna (Scientology Network) és filmstúdió eredményeiről beszélt, ami már önmagában is meghatározta az est hangulatát, a tévécsatorna ugyanis 55 különféle rangos szakmai díjat szerzett indulása óta.

A szövetség nagy erőkkel küzd a pszichiátria brutális és sok esetben az emberi jogokat is sárba tipró gyakorlatai ellen a mentális egészségügy területén. A pszichiátriai klinikákon alkalmazott fizikai erőszak, elektrosokk, valamint az erős tudatmódosító szerek tízezrek életét követelik évente, míg erről a közvélemény csak ritkán szerez tudomást.

Ezt az elhanyagolt területet a CCHR ( Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért) alapítvány veszi szárnyai alá, hogy a pszichiátria romboló és embertelen gyakorlatait visszaszorítsa.

A hazánkban legutóbb nagyobb médiafigyelmet is kapott eset – amelyben a Merényi utcai pszichiátriára egészségesen került be, ám ott két napon belül életét vesztette egy nő – csak a jéghegy csúcsa. Nemzetközi szinten a CCHR tényfeltáró munkájának eredményeként az elmúlt évben 100 pszichiáter jutott börtönbe különféle vádakkal.

Az USA-ban összesen 40 intézményt zárattak be a hatóságok, de a CCHR idén a törvényhozásban is áttörést ért el: egyetlen iskola sem erőltethet többé pszichiátriai szereket tanulóira az Egyesült Államokban.

Az idén 50. évfordulóját is ünneplő CCHR eddig 500 000, azaz félmillió sajtómegjelenéssel is büszkélkedhet, de igazi eredménynek tartja, hogy az USA-ban 260 törvényjavaslatot fogadtatott el a páciensek védelme érdekében, 700 másikat pedig – a képviselők megfelelő tájékoztatásával – sikerült megakadályoznia.

Idén egy új dokumentumfilmet forgattak és mutattak be: “Kezelés vagy kínzás – az igazság az elektrosokkról” címmel. Nagyon fontos ugyanis, hogy a közvélemény megtudja az igazságot az elektrosokkal kapcsolatban, amelyet a pszichiátria ismét széles körben alkalmazni kíván. A dokumentumfilmet politikai döntéshozókhoz, véleményformálókhoz, parlamenti képviselőkhöz juttatják el, hogy az elektrosokk végleg betiltásra kerüljön.

Amerikai adatok alapján az elektrosokk általi halálozási arány ugyanis a gyilkosságok ötvenszerese: csupán 1 év alatt 1 millió károsultja – köztük 5 év alatti gyermekek is – volt a pszichiátria által “terápiának” nevezett kezelésnek.

Az idei év első Szabadság Érdemérmes díjazottjai az ukrajnai Anton Batalin és Anastasia Vilisskaya, akik az ukrán pszichiátriai rendszerről rántották le a leplet rejtett kamerás felvételekkel és az ápoltakkal készített interjúkkal. Az intézmények gyakorlatilag egészséges emberek tömegeit tartották fogva és begyógyszerezve, de az sem volt ritka, hogy a pszichiáterek idősebb szülőt gyógyszereztek halálra az így megszerzett örökség egy részéért cserébe.

Anton és Anastasia a televízió után a tényeket a parlament elé tárták, aminek hatására a pszichiátriát jelentősen korlátozó törvényeket léptettek életbe Ukrajnában.

Egy másik nagy feladat az emberi jogok ismeretének bolygószintű bevezetése, hiszen még ma is 60 országban hagyják figyelmen kívül az alapvető emberi jogokat.

Az idén 16. alkalommal az ENSZ által megrendezett Nemzetközi Emberi Jogi Találkozó díjazottja Dr. Mary Shuttleworth lett, aki a Szcientológia Egyház által szponzorált Fiatalok az Emberi Jogokért kampány nemzetközi vezetője is egyben.

A Salamon-szigeteken Poliane Leppong indított emberi jogi mozgalmat, mivel a szigeteken 3-ból 2 nő esik erőszak áldozatául. Gyakori a rabszolgaság, a fiatal lányokat pedig pénzért adják férjhez szüleik, valamint a nőknek nincs ugyanolyan joguk a tanuláshoz, mint a férfiaknak.

A programot a sziget Családügyi Minisztériuma is átvette, hogy a lakosságban széles körben elterjedjen, és az emberi jogok a Salamon-szigeteken is a helyükre kerüljenek.

A szövetség által támogatott drogfelvilágosító programok is szép eredményekkel büszkélkedhettek. New York-ban a Time Square-en 90 ezer drogfelvilágosító füzetet osztottak ki a Drogmentes Világért Alapítvány aktivistái, Olaszországban 600 ezret, míg a Fülöp-Szigeteken rendőrképző programokat indítottak el. Itt eddig 1100 rendőrt képeztek ki, vérteztek fel azzal a tudással, hogy mi az igazság a drogokkal kapcsolatban. Azóta ezek a rendőrök 400 ezer füzetet osztottak ki a lakosságnak.

A kiosztott füzetek száma az elmúlt évben elérte a 22 milliót. A drogprobléma azonban világméretű és ez alól Taiwan sem kivétel. Az ottani rendőrség a fiatalok között egyre jobban terjedő ketamin miatt aggódik. Az Alapítvány így több helyszínen tartott rendezvényeket, és füzeteket osztott, amelynek hatására az érintett területeken 42%-al esett a drogfogyasztás.

A Védelmi minisztérium is felfigyelt erre a sikerre és a vezérkari főnök az Alapítvány szövetségese lett. Elrendelte, hogy a légierő és a katonai rendészet tagjai is kiképződjenek, valamint, hogy 120 ezer füzetet juttassanak a lakosság kezébe.

De a legnagyobb bolygószintű hatása talán az Út a Boldogsághoz programnak volt, amely L. Ron Hubbard nem vallásos erkölcsi szabálygyűjteményén alapul. A 21 erkölcsi szabály egyszerű utat mutat bárki számára egy boldogabb élethez. Talán ennek köszönhető, hogy ahol a kis füzetek tömegesen megjelennek, ott a bűnözés százaléka mérhetően két számjeggyel kezd el csökkenni.

Az elmúlt évben 6 millió embert értek el az üzenettel: erkölcsösen élni egy boldogabb életet jelent.

A kampány kezdete óta 7000 civil és állami szervezet, minisztérium, rendvédelmi szerv vette át a programot és alkalmazta nagy sikerrel, 127 millió füzetet osztva szét világszerte. A kis füzetek ugyanis az ember legbelső, alapvetően jó és erkölcsös énjét célozzák meg.

De ha az ember alapvetően jó, akkor mi a helyzet a bűnözőkkel? Mi a helyzet a rabokkal, akik Mexikó 300 börtönében élnek?

Rosalba és Jose Cordero hittek abban, hogy ezek az emberek is megérinthetőek. Már több iskolában tartottak sikeresen szemináriumokat és osztották az Út a Boldogsághoz kisfüzeteket, amikor eljutottak a fiatalkorúak börtönébe. Nem sokkal később ezek a területek a legbiztonságosabb területekké váltak Mexikóban. A hatás a fiatalkorúak börtönében sem maradt el.

Így az igazságügyi miniszter engedélyezte a program széleskörű bevezetését a férfi- és női börtönökben is. A programot elvégzettek körében a visszaesési arány 1%-ra csökkent, így a program Mexikó összes börtönében zöld utat kapott.

150 börtön és 35 ezer programot végzett személy elérése után a börtönlakók száma Mexikóban 25%-kal csökkent. Így az Út a Boldogsághoz képzési program Mexikóban hivatalos, állami programmá vált, Rosalba és Jose Cordero pedig megkapták a szövetség Szabadság Érdemérmét.

De nem lehet teljes az éves beszámoló a Szcientológia Önkéntes Lelkészek tevékenységének bemutatása nélkül. Idén a tekintetek Kenyára szegeződtek, ahol Daniel Okello az interneten talált rá az Önkéntes Lelkész online tanfolyamokra és mind a 19-et elvégezte.

Felismerve, hogy az Önkéntes Lelkész módszerekkel, a tanulási technológiával és az admin technológiával micsoda segítséget nyújthat országának, akcióba is lendült.

Több iskolában mutatta be a tanulási technológiát, aminek hatására a végzősök száma megduplázódott. Az Önkéntes Lelkész technológia igaz adatait szigorított fegyházakba vitte el, ahol ennek hatására a börtönön belüli erőszak 0-ra csökkent.

Több céghez is elvitte az admin technológiát, ami lehetővé tette a számukra, hogy ne csak szerencsétől függjön a növekedésük.

De Okello az igazi megoldást önálló csoportok elindításában látta, így eddig összesen 32 csoportot alapított, amelyek összesen eddig 50 ezer embernek nyújtottak segítséget.

A Kenyai Belügyminisztérium elismerését követően a program országossá vált és hivatalosan is bevezetésre került Kenyában. Így Daniel Okello méltán vívta ki a szövetség legnagyobb elismerését, a Szabadság Érdemérmet.

Az Önkéntes Lelkészek világszerte 50 millió embernek segítettek azóta, hogy a sárga sátor először feltűnt a 2001-es terrortámadás napján.

A bolygó valóban változik, mert ezek a programok megérintik az embereket, cselekvésre, segítségre, egy erkölcsösebb életre és nagyobb társadalmi felelősségvállalásra sarkallják őket.

Bármilyen hanyatlás ellenére is bőven van tehát remény arra, hogy a dolgok iránya megváltozzon.