1370 megtekintés

Elégedettek lehetünk-e a mai oktatási helyzettel?

Ha ránézünk a világra, mindenhol dolgozó emberek sokaságát látjuk. Végzik a dolgukat nap, mint nap. Gépeket kezelnek, kommunikálnak, ötletelnek, hogy miként lehet jobb világot teremteni. Ha felszínesen nézünk rá a dologra, akkor úgy tűnik, mindenki érti a dolgát, csinál valamit és ez jó dolog. Szükség van a munkára.

De nézzünk rá kicsit jobban a helyzetre. Figyeljük meg alaposan. Beszélgettél manapság az ismerőseiddel, hogy hogyan érzik magukat a munkában?

Stressz, feszültség, problémák, veszekedések, túlóra, kimerültség, idegesség. Ezek szinte mindenütt hétköznapi dolgok, de ez lenne a normális?

Ha valamit tudunk és igazán értjük azt a dolgot és jól csináljuk, az nem okozhat nekünk problémát. Jól kell mennie a dolognak. Idegeskedtél a cipőd bekötésén az elmúlt években? Ha nem, akkor miért nem? Azért, mert ezt a dolgot tudod, érted és jól használod. Így van ez a munkában is. Ha pontosan értenéd, tudnád és jól végeznéd a munkád, akkor nem lenne káros hatással az életedre, sem fizikailag, sem mentálisan.

De hogyan érjük el ezt a szintet, ahol a munka öröm és nem a problémák forrása?

L. Ron Hubbard a Szcientológia alapítója sokat foglalkozott ezzel a témával. Ez egy alkalmazott filozófia, nem olyan, amit az életből kivonulva a távoli messzeségben, elméletben folytat az ember. Arra fejlesztette ki, hogy tudjuk élni az életet örömmel, lelkesedéssel, megértéssel.

A Szcientológiának van egy vallási része, de ezen kívül számos olyan tudást rejt magában, ami nem vallási terület. Ilyen például a tanulás területe, ahol Ron kifejlesztett egy tanulási technológiát.

Mi az a tanulási technológia és miért volt rá szükség?

Bár a 20. században még jobbak voltak a szövegértési felmérések eredményei, már akkor mutatkoztak a jelek, hogy valami nincs rendben az oktatás területén. Napjainkra ez tovább hanyatlik és a PISA 2015-ös felmérése azt mutatja, hogy Magyarországon a 15 éves korosztály 56%-a nem képes olyan szinten olvasni, hogy megértse, amit olvas, hogy azzal hatékonyan betöltsön egy állást.

Hogyan fog kinézni az ország 10-20 év múlva, ha a felnőtt lakosság 56%-a nem lesz képes egy állást betölteni hatékonyan?

Ez igencsak égető problémákat tud szülni, amit kezelni kell. Pontosan ezt a kezelést adja meg a tanulási technológia.

Már biztosan érdekel, hogy mi is ez a technológia. Jártál már korábban egy gyárban, vagy esetleg el tudsz képzelni egyet? Követik egymást a folyamatok, ahogy a végén elkészül egy pontos eredmény, egy termék. Tegyük fel, hogy 5 lépésből áll a gyártás. Ha például ez egy autó, ami készül, akkor el tudod képzelni, hogy a kerék beszerelése nélkül, vagy tökéletesen működő motor nélkül olyan termék készülne, amiért szívesen fizetsz a szalonban? Bizonyára nem. Tökéletes és pontos eredményt vársz el. Így a technológia annak pontos tudása és használata, hogy miként érünk el egy mindig ugyanolyan, tökéletes terméket.

Mi lenne a tanulás során az az eredmény, amit el kell érni?

Nyilvánvalóan, ha a tanulásnak is van technológiája, akkor van egy elvárható eredmény, amit mindig megkapunk, ha használjuk a technológiát.

Ez pontosan így is van és ez az eredmény az, hogy a szöveget, amit olvastunk, teljesen megértettük, van egy nagyon tiszta, világos elképzelésünk, fogalmunk arról, amit tanultunk. Nincs kétségünk afelől, hogyha kapunk például egy leírást a feladataink soráról, ami tartalmaz 10 lépést, azt be tudjuk-e fejezni, vagy sem, vagy kell-e segítséget kérnünk, mert nem értjük a leírást, vagy nem. Az ember csak fogja magát, kényelmesen végigolvassa, majd egymás után végigcsinálja a lépéseket, mintha mi sem lenne természetesebb. Volt már esetleg olyan, amikor ezt nem pontosan így tapasztaltad meg? Volt, hogy többször bele kellett kérdezned, hogy mit is kéne akkor most csinálni?

Néhány, a Szcientológia egyházban a tanulási technológiát megismerő és használó szülő és pedagógus, megtapasztalva a módszer hatékonyságát, úgy gondolta, hogy ezt a módszertant mindenkinek ismernie kellene, nemcsak azoknak, akik az egyház tanait követik. Ezért 1972-ben létrehozták az Alkalmazott Oktatástan Nonprofit szervezetet, (eredeti neve: Applied Scholastics), amelynek célja, hogy minden ember számára elérhetővé tegye a tanulási technológia megismerését és használatát bőrszíntől, rassztól és világnézettől függetlenül. Végül, ez a szervezet megkapta a jóváhagyást L. Ron Hubbard-tól is, a tanulással és neveléssel kapcsolatos felfedezéseinek egyházon kívüli használatára.

Hazánkban 20 éve működik az Alkalmazott Oktatástan, miután Nemzetközi szinten láthatóak voltak a fantasztikus eredmények. Emberi életeket, sorsokat változtatott meg az, hogy gyerekek, és felnőttek egyaránt képessé váltak megtanulni, megérteni dolgokat.

A magyar Alkalmazott Oktatástan október 28-án ünnepli 20. születésnapját, mely alkalmat egy rendezvénnyel tesz emlékezetessé. Erre óriási figyelem irányul a külföldi társszervezetektől is. Eddig 9 országból jelezték, hogy részt kívánnak venni és együtt ünnepelni velünk.

Ezen az ingyenes rendezvényen részletesen beszámolunk az eredményekről, hogyan mentettünk életeket a tanulás fejlesztése által. 500 embert várunk az Aquaworld Resort Hotelbe, ahol a fantasztikus beszámolók mellett lesz kávé, üdítők, és az uzsonnához illő falatok mellett még szülinapi torta is!

A rendezvény linkjét itt találod:

http://www.alkalmazottoktatastan.hu/szulinap

És tovább tájékozódhatsz az Alkalmazott Oktatástanról honlapunkon:

http://www.alkalmazottoktatastan.hu

Ha a délutáni rendezvény után úgy gondolod, hogy támogatnád a küldetésünket, akkor lehetőséged van maradni a támogatói vacsorára, ahol a támogatás fejében svédasztalos vacsorával várunk, élő zenével, hajnalig tartó bulival!

Gyere el, emeljük magasabb szintre együtt hazánk oktatását!