981 megtekintés

Csökkent a törvénysértések száma a “bűn városában”

Lopások, betörések és gyilkosságok. Ezek jellemezték Szegedet a kilencvenes években, amellyel el is nyerte a „bűn városa” elnevezést. 2018 első hat hónapjában a statisztikák szerint Dél-Alföld legnagyobb városában történt a legkevesebb kiemelt bűncselekmény. Egy kisváros esetében ez még nem is lenne olyan nagy dolog, azonban Szeged Magyarország harmadik legnépesebb városa.

A bűnmegelőzésért évről évre egyre többet tesznek országszerte. Nincs ez másképpen Szegeden sem, ahol a Szcientológia Egyház Szegedi Missziója is különböző akcióival igyekszik hozzájárulni ahhoz, hogy a város élhetőbb legyen. Számos programot szerveznek, amelyekkel segítik az emberek jogainak védelmét, vagy éppen felvilágosítást tartanak a drogokról annak érdekében, hogy minél több fiatal tudhassa meg az igazat ezen szerek káros hatásairól. Folyamatosan vizsgálják azokat a sikeres tevékenységeket, amelyekkel más országokban már kimutatható eredményeket értek el. Ez alapján kezdtek el aktívabban foglalkozni “Az út a boldogsághoz” kampányokkal is.

A történet a 2011-es évre nyúlik vissza, amikor egy maréknyi ember elhatározta, hogy segítenek a városi rendfenntartóknak, és ők is tesznek valamit a bűnözés ellen Szegeden. Ehhez pedig szükségük volt egy hatásos eszközre. Mivel azt már jól tudták, hogy az erőszakra erőszakkal felelni nem működő módszer, ezért valami sokkal hatékonyabb dologban találták meg a megoldást. Ez pedig nem más, mint Az út a boldogsághoz kisfüzetek.

„Az út a boldogsághoz az első olyan erkölcsi szabálygyűjtemény, amely teljes mértékben a józan észen alapul. Az eredetileg 1981-ben kiadott mű célja, hogy segítsen megállítani a társadalom jelenlegi erkölcsi hanyatlását, és visszaadja az Embernek a tisztességet és a bizalmat. Az út a boldogsághoz füzet úgy szerepel a Guinness-rekordok Könyvében, mint a legtöbb nyelvre lefordított nemvallásos könyv a világon.

Ez az L. Ron Hubbard által írott könyv kitölti az erkölcsi vákuumot ebben az egyre inkább materialista társadalomban. Az ebben a viselkedési szabálygyűjteményben található 21 alapelv jobb életminőséghez segíti az embert.”  (https://hu.thewaytohappiness.org)

 Így történt, hogy 2011-ben a Közéleti Kávéházban megtartotta rendezvényét Az út a boldogsághoz szegedi klubja.

Az első eseményen a könyvben található alapelvek közül hármat választottak ki:

„Légy méltó a bizalomra!” 

„Teljesítsd kötelezettségeid!” 

„Légy szorgalmas!”

Az est célja az volt, hogy mindenki elindulhasson a boldogság felé vezető úton.

2011-ben összesen 20 000 darab füzetet osztottak ki Szegeden az önkéntesek. Ezt követően már minden évben szerveztek füzetosztásokat. A kezdeményezés annyira sikeres volt, hogy ennek köszönhetően a csapat 2018-ban már a Szeged Napokra is kivonult, ahol 10 nap alatt 16 200 darab füzetet osztottak ki. Ez azt is jelentette, hogy ennyi idő alatt elérték Szeged lakosságának 10%-át.

A füzetek már világszerte bizonyították erejüket. Kolumbiában például a rendőrség 3 millió embernek tartott Az út a boldogsághoz előadásokat, és a népesség 20%-ának osztottak ki füzeteket is. Kolumbiában ennek következtében 50%-kal csökkent a bűnözés, a turizmus aránya pedig jelentős mértékben megemelkedett.

Magas rangú kolumbiai rendőrtisztek úgy nyilatkoztak, hogy ezek a változások Az út a boldogsághoz-nak köszönhetőek.

Hasonló eredményekről számoltak már be Amerikától kezdve Európán át egészen Afrikáig.

Szerencsére ennek hatása Szegedre is elért, hiszen 2011-től hatalmas esés látható az elkövetett bűncselekmények számában (Forrás: az ügyfélkapuval is elérhető Prevenciós bűnözés-statisztikai adattárban (https://prestat.lechnerkozpont.hu/bunmegelozes/#/modules).

A Szegedi Misszió csapata örül neki, ha bármilyen mértékben is hozzájárulhatott ahhoz, hogy a város biztonságosabbá és élhetőbbé váljon.

Így hát örömmel folytatják tovább munkájukat annak érdekében, „…hogy a napfény városa boldogabb hely legyen”.