1015 megtekintés

Család és gyermeknevelés – stressz vagy öröm?

A családok társadalmunk legalapvetőbb építőkövei, mégis gyakran szomorúsággal, tanácstalansággal és viszontagságokkal teli az életük.

2019.12.11-én az Emberi jogok világnapja alkalmából került megrendezésre a Családról és a gyermeknevelésről szóló előadás a Szcientológia Egyház kápolnájában. Az est házigazdája az Egy Toleránsabb Világért Alapítvány volt, akik többek között a Fiatalok az Emberi Jogokért magyarországi programot is működtetik.

Az eseményt a csodálatos Nyitrai Eszter énekesnő nyitotta meg, ezzel még fennköltebbé varázsolva az est hangulatát. Ezt követően az előadók abban igyekeztek gyakorlati segítséget nyújtani a résztvevőknek, hogy szülőként, pedagógusként vagy akár csak érintettként hogyan tudják kezelni a gyerekeket a jelen társadalmi problémák kapcsán.

Elsőként Barsi Klára, a Boldog Család csoport elnöke beszélt arról, hogy mik is egy szülő kötelességei. Kihangsúlyozta, hogy a gyermek nem az ember primitív vagy eredeti állapota, ahogyan azt sokan gondolják, hanem egy olyan férfi vagy nő, aki még nem érte el teljes fejlettségét. Ennek elérését pedig szülőként nagyon fontos segíteni és támogatni.

A krízishelyzetek kezelése azonban kapcsolatteremtés nélkül nem valósulhatna meg, hiszen a közös nézőpontok kialakítása hiányában nincs lehetőség megfelelő kommunikációra. Ez pedig lelki törésekhez vezet a gyermekek életében. Éppen ezért létfontosságú ismerni az alapvető tudást és technológiát, valamint tenni és dolgozni azért, hogy harmonikus kapcsolatot ápoljunk a gyermekekkel.

A rendezvény lehetőséget nyújtott arra, hogy a résztvevők egy másik szemszögből is megismerhessék, milyen nehézségekkel kell szembenézniük a gyereknek, és mit lehet ilyenkor tenni. Egy igen tapasztalt tanító, pedagógiatanár, mentálhigiénikus és egyben népművelő osztotta meg tapasztalatait, valamint az Alkalmazott oktatástan által kiadott Tudáskulcs füzetek segítségével elért eredményeit, (link: https://www.alkalmazottoktatastan.hu/tudaskulcs-munkafuzetek). Elmondta, hogy jelenleg nyugdíjasként 18-20 év közötti fiatalokkal foglalkozik, akiknek lehet, hogy érettségije vagy szakmunkás végzettsége van,  írni vagy olvasni mégsem tudnak, vagy éppen nem ismerik alapvető szavak jelentéseit. Küldetése, hogy ezeket a gyerekeket folyamatosan támogassa és segítse. Elhivatottságát mi sem bizonyítja jobban, minthogy eredményei között szerepel egy értelmi fogyatékos kisfiú írásra és olvasásra tanítása. Örömmel látta és hatalmas előnynek tartotta, hogy a Szcientológia Egyház milyen kiemelkedően foglalkozik a fiatalokkal.

“Minden emberben benne van az isteni szikra. A lelki érettség foka dönti el, mikor kezdünk kutatni rejtett énünk után. Az, aki nem a saját útját járja, előbb-utóbb megbetegszik, hiszen minden fizikai fájdalom, rossz érzés üzenet a lelkünktől.” (Szepesi Mária)

Novák Antónia, a Virágozz és Prosperálj Alapítvány elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy sokkal kevesebben házasodnak már, mivel az emberek nagy része elvesztette a hitét a házasságban, pedig rengeteg szépség és öröm rejlik benne. Hangsúlyozta, hogy a gyermeknevelés célja a jövőben van, amiért a jelenben kell cselekednünk, és ezért mind szülőként, mind pedig pedagógusként felelősséget kell vállalni. Felkérte a résztvevőket, hogy hangoztassák együtt: lehet tenni azért, hogy a gyerekekből olyan felnőttek váljanak, akik boldogok és sikeresek a maguk és a környezetük számára is. Minden olyan tevékenység, ami ezt segíti elérni, az helyes út.

Az estet a házigazda, Rajkai Emőke, az Egy Toleránsabb Világért Alapítvány elnöke zárta, aki az összefogás erejéről beszélt, aminek bőrszínre, nemre, nemzeti hovatartozásra és vallásra való tekintet nélkül kellene érvényesülnie. Céljuk, hogy ezt az üzenetet, valamint minden emberi jogot Magyarország-szerte ismertté tegyék. Ebben segítenek oktató célú kézikönyveik és gyermekeknek szóló szemináriumaik is.
(link: https://www.emberijogokert.hu/tevekenysegeink-magyarorszagon/)

A 29. emberi jogra hivatkozva (link: https://www.emberijogokert.hu/wp-content/uploads/fiatalok-az-emberi-jogokert-29-kotelessegeink.mp4) kiemelte, hogy mindannyian tanítók vagyunk, és tudatosítanunk kell az emberekben az emberi jogaikat.

A rendezvényt követően a résztvevők többsége még frissítők és sütemények felett hosszas társalgást és eszmecserét folytatott a témában, a gondolatébresztő előadások tökéletes lezárásaként.