1458 megtekintés

BOLDOGSÁG – HOL VAGY?

Mindenkinek eszébe jut a boldogság, amikor a saját életére gondol. De mikor érezted magad legutóbb boldognak? Hány olyan embert látsz, akivel – akár pár percre is – szívesen cserélnél?

Mi a boldogság?

Létezik vallási, filozófiai, pszichológiai meghatározás, még az ENSZ is foglalkozik vele:

A boldogság egy olyan ideális állapot, amelyre bár vágyunk, mégsem tudjuk meghatározni, hiszen magában foglalja életünk minden oldalát és ezzel emberi teljességünket.”

Ha nem tudod, hogy pontosan hová akarsz megérkezni, nehéz lesz tényleg odaérni!

A boldogság szó jelentése: 1. fokozott öröm; az élet sikeres személyes megélése; a már elért és a jövőbeli lehetséges sikerek felett érzett, fenntartás és kétség nélküli öröm. 2.:(vallási) egy vallási cél megélése, a magasabb szellemi létezés biztonságának megtapasztalása felett érzett öröm. A lelki örömök teljessége az üdvözültek számára. (Wikiszótár)

Az egyik hiba, hogy a boldogságot állapotként, vagy az élet taposómalmát néha megszakító pillanatokként képzelik el. („Ülök a tengerparton, koktélt szürcsölve…”, „nagyon habos kávét iszom, megörökítve, FB-ra posztolva…”, stb.)

Közelebb jutunk a boldogság megértéséhez, ha arra nem állapotként, hanem mint aktív, eredményekben is megmutatkozó cselekvésre, folyamatra gondolunk. Ha a tengerparti semmittevés, a barátaink, egy fénykép kedvéért felvett mosoly mellé odatesszük mindazt a jót (vagy küzdelmet), ami megelőzte, lehetővé tette, hogy ott legyünk, és azt, amit utána fogunk csinálni.

Ez maga az élet, pontosabban azok a részei, amelyekben az történik, amit te akarsz, hogy történjen.

“Az élőség nem más, mint végighaladás egy bizonyos útvonalon egy céltól vezérelve, és úgy, hogy van hová megérkezni.” – L. Ron Hubbard: Szervezési Tábla és Élőség

Viszont, hacsak valaki nem egy, a tanító néni, a szülők és a főnökök minden elvárását teljesítő, a széliránynak mindig megfelelő “langyosvíz” életet él, óhatatlan, hogy az akarata, céljai akadályokba ütközzenek. Sőt, ezek legyőzése nélkül a cél elérése is gyakorlatilag értéktelen lenne. Ki akarna méltó ellenfél nélkül meccsezni?

Mégis divatosak azok a gondolatok, amelyek „a gondok elengedésére” (megoldás helyett) vagy „lazításra” biztatnak („langyosvíz” élet…).

Orvosként gyakran látom, hogy frissen nyugdíjba ment emberek, akik feladták a napi kihívásokat, kemény célok felállítását, megvalósítását, hamar a temetőbe kerülnek, vagy olyan állapotba, ami már nem méltó egy emberhez.

Viszont vannak, akiknek tényleg nehéz, az életben mintha több belső démonnal küzdenének, képességeiket sok minden gátolja. Őket sok olyan hatás éri, aminek nem örülnek. Mások ugyanakkor képesek figyelmüket hatékonyan a céljaikon tartani, és a kedvük szerinti változásokat okozni.

Miért megy jól egyeseknek, miért nem sikeresek mások? Hogy lehet elérni azt, hogy megvalósuljon, amit akarsz, és elkerüld azt, amit nem akarsz? Mi fogja le az igazi képességeidet? Hogyan szabadíthatod fel a benned lévő potenciált és válhatsz kompetenssé? (Kompetens: aki tudása és gyakorlottsága révén képes könnyen megoldani valamit).

Hogyan érheted el az álmaidat?

Sok más hasznos gondolat közül is a legpontosabb választ a huszadik század talán legnagyobb áttörését jelentő Dianetika c. könyvben és L. Ron Hubbard néhány további, alapvető törvényszerűségeket leíró könyvében találod. (Itt találsz egy videót a Dianetikáról)

Dr. Lerner Péter