1878 megtekintés

A boldogság kiapadhatatlan forrása

A boldogság mindenki számára egy kívánatos állapot. Ennek ellenére legtöbben úgy gondolják, hogy a tartós boldogság elérhetetlen számukra. Az emberek jellemző, hogy életük során időként – valaki gyakrabban, valaki ritkábban – átélik a valódi boldogság érzését, azonban ez valamilyen oknál fogva hamar szertefoszlik. Ennek nem kell így lennie. Ismerd meg a boldogság kiapadhatatlan forrásának titkát!

A boldogság jelentése

Elsőként érdemes megismerned a boldogság szó jelentését. Honnan is tudná bárki, hogy milyen állapotot akar elérni, ha nem ismeri annak a pontos definícióját:

Fokozott öröm. Az élet sikeres személyes megélése; a már elért és a jövőbeli lehetséges sikerek felett érzett fenntartás és kétség nélküli öröm.” (Forrás: WikiSzótár.hu)

Egy tengerparton felugró boldog, mosolygós nő

A boldogság egy intenzív öröm érzéssel jár

A szavak származása elvezet minket azok gyökeres megértéséhez, ezért a boldogság szó eredetének ismerete is lényeges. A boldogság a boldog szó képzett alakja. Az ómagyar boldog, továbbá az ősmagyar boja, pulu (gazdag, bőséges), illetve a dravida polidal (bőséges, kiváló), poli (sok) szavakból ered.

Láthatod, hogy a boldogság egy intenzív öröm érzéssel jár, mely minden kétségtől, visszahúzódástól mentes. Ez természetesen logikus is, ugyanis hogyan lehetnél boldog, ha közben bizonytalan vagy?

Ha jobban megfigyeled a boldogság szó származását, akkor feltűnhet, hogy korábban a gazdagság, a bőség és a kiválóság kifejezésére használtuk. Ez tükrözi azt, hogy a boldogság érzése tényleges nagysággal, gazdagsággal jár. Természetesen az utóbbit értelmezheted átvitt értelemben, azaz nem pénzben kifejezett értékként is.

Nő a tengerparton kitárt karral

A boldogság érzése tényleges nagysággal, gazdagsággal jár.

A boldogság elérhető

L. Ron Hubbard, a Szcientológia alapítója kitartó kutatásának eredményeként pontosította a boldogság fent leírt fogalmát, így megfogalmazta a boldogság eléréséhez szükséges tényezőt is:

„A boldogság meghatározásaként azt használjuk, hogy nem megismerhetetlen akadályok leküzdése egy ismert cél irányában, illetve az átmeneti elmélkedés a végrehajtott feladatról. Látható, hogy ez meghatározza a boldogságot, és valóban, ez a meghatározás működik. Azonban ahhoz, hogy az egyén boldog legyen, bátorságra van szükség.”

(L. Ron Hubbard: A túlélés tudománya)

Gátfutó nő éppen átugrik egy akadályt

A boldogság meghatározásaként azt használjuk, hogy nem megismerhetetlen akadályok leküzdése egy ismert cél irányában

Gondolj bele! Mit éreztél akkor, amikor el akartál érni egy célt, de elérkeztél egy akadályhoz, melyet sikerült leküzdened? Boldogságot, igaz?

L. Ron Hubbard a következőket írta a boldog emberről:

„A boldog embernek a hét minden napjára nagyon jól körülhatárolt céljai vannak, valamint rendelkezik nagy célokkal is, amelyek felé az erőfeszítéseit irányítja. Boldogsága nem a célok eléréséből ered, hanem az e célok felé vezető úton található akadályok leküzdéséből.

(L. Ron Hubbard: A túlélés tudománya)

Az az ember, akinek nincsenek céljai, halott. Megfigyelhető, hogy az igazán beteg emberek letettek céljaikról, feladták életük minőségi színvonalát. Ha átgondolod, kizárólag annyit kellene tenniük, hogy találnak egy célt és elindulnak az eléréséhez vezető úton.

Igaz, az akadályok leküzdéséhez bátorságra van szükség. Kit jellemez a boldogság: a bátor embert vagy a bátortalant? Ha a visszahúzódásba menekülsz, a boldogságod adod fel.

Nincs másra szükséged a boldogság eléréséhez, kizárólag önmagadra. Arra, hogy célokat tűzz ki, elindulj a boldogsághoz vezető úton, majd leküzd a szembejövő akadályokat. Egy kis bátorságot is magadba kell szívnod. Viszont minél jobban haladsz a céljaid felé, annál sikeresebb, boldogabb és bátrabb leszel. A boldogság elérhető.

Mások boldogsága a Te boldogságod is

Észrevetted, hogy mások érzelmi állapota kihat rád? Például egy ideges személy jelenlétében feszültté válsz. Ellenben egy boldogságtól örvendező ember környezetében jobb kedvre derülsz, talán még bátrabb is leszel.

A körülötted élők viselkedése, jókedve meghatározza a te boldogságod is. Ha olyan személyek között töltöd el az időd, akik rendszerint romboló tevékenységeket folytatnak, az rád is hatással van.

Nézzünk erre egy példát! A munkahelyeden a főnököd folyamatosan elnyom téged, leértékeli a munkád. Olyan esetekért is téged hibáztat, amelyek nem a te felelősségi körödbe tartoznak, így nem is vettél részt a problémák okozásában. Jellemző ebben az esetben a boldogság az életed ezen területére? Lehetetlennek tűnik a boldogság elérése ilyen körülmények között, igaz?

Két gyerek kerget egy madarat a patakban

A gyermeki boldogság hatással van a környezet állapotára is

L. Ron a Hubbard a következőket mondja erről:

„Mások rossz cselekedetei fenyegetőek lehetnek a te túlélésedre. Mások tisztességtelensége és helytelen viselkedése tragédiává és bánattá teheti a te boldogságod. Biztos vagyok benne, hogy eszedbe jutnak olyan esetek, amikor ez ténylegesen megtörtént. Az ilyen rossz cselekedetek gyengítik a túlélésünket, és csökkentik a boldogságunkat.

(L. Ron Hubbard: Az út a boldogsághoz)

Lényeges, hogy ugyanúgy, ahogy a környezeted befolyásol téged, te is hatni tudsz rá. Ezért fontos számodra a körülötted élők, veled egy csoportban tevékenykedők boldogsága. Gyakran elegendő egy apró figyelmesség, egy kis kedveskedés, és máris boldogabbá tetted valaki napját. Neked pedig mi más lenne az érdeked, mint a te és mások boldogsága?

 

Szerelmes pár ölelkezve egymás homlokának támaszkodva

Gyakran elegendő egy apró figyelmesség, egy kis kedveskedés, és máris boldogabbá tetted valaki napját

Ne feledd! A boldogság kiapadhatatlan forrása TE vagy. Önmagad és mások számára is Te vagy a boldogság kulcsa.

Ha szeretnél többet megtudni a boldogsághoz vezető útról, ismerd meg a boldogság titkát!