804 megtekintés

Beck, az amerikai zenei tálentum egyszerre zsidó és szcientológus?

Beck, amerikai énekes, dalszöveg író, rapper, lemezproducer, és számos hangszeren játszó, páratlan tehetségű zenész.

A “Loser” (Vesztes) című dallal vált igazán ismertté, a 90-es évek első felében, ami 94-ben a világ top listáinak élére kúszott fel, majd Mellow Gold című debütáló albuma részeként került kiadásra. A YouTube-on megtalálható, hallgassunk bele, legkésőbb a refrénnél ismerős lesz!

A termékeny művész ezután majdnem kétévente adta ki világhírű nagylemezeit, jutott egy 1996-ra, 1998-ra, 1999-re, 2002-re, 2005-re, 2006-ra és 2008-ra is. A 2014-ben készült, folkos elemekkel gazdagított Morning Phase az 57. Grammy Díjátadón elnyerte az Év Albuma díjat, 2015 februárjában. Colors című albuma 2017-ben jött ki, a rajongók nagy örömére.

Beck két albuma is bejutott a Rolling Stones “Minden idők 500 legjobb albuma” listájára, és 4 albuma is platinalemez lett.

EGYSZERRE ZSIDÓ ÉS SZCIENTOLÓGUS?

Beck mint magánszemély egyszerre vallja magát zsidó vallásúnak és szcientológusnak.

Egy szabados szájú rajongó ezzel kapcsolatos kommentárjára Roger Lewis Harrison, média-személyiség szenvedélyesen reagált:

“Azt a mindenit! Ez az erős előítélet és bigottság majdhogynem vicces…

Látom, nagykanállal megetették veled ezt a Szcientológiával kapcsolatos negatív propagandát, és ezek szerint kötelességtudóan, gondolkodás nélkül benyelted az egészet. Tudod, az a vicces, hogy most azt hiszed, ez a “véleményed”, pedig a te oldaladról semmiféle kritikai mérlegelés nem történt.

Szereted Becket. Oda vagy a zenéért. Fantasztikus művész. Nagyon kreatív. Tehát a tény, hogy Beck szcientológus, érzékelési disszonanciát okoz a kis fejedben. A Szcientológia rossz, Beck zenéje szuper, Beck szcientológus, hogy lehet ez?

Édesapja, David Campbell végtelenül sikeres zenei producer volt, akinek a nevéhez több mint 1 milliárd lemez eladása fűződik. És igen, a korai 70-es évek óta szcientológus!”

De hallgassuk meg magát a művészt, első kézből:

“– Úgy érzed, időnként jogtalanul kritizálják a vallásodat?

– Én úgy gondolom, a jó bor magáért beszél. Ahogy én látom, az intolerancia végtelenül alattomos hozzáállás. Hogy formálhat valaki véleményt arról, amiről semmit sem tud? Úgy értem, vak az, aki nem látja a humanitárius dolgokat, amiket az oktatásban vagy a drogok hatásainak kezelésében érnek el. Ők érték el a legnagyobb sikerszázalékot ebben, a függőség megszüntetésében, és a bűnözőket rehabilitáló programjaikkal a börtönökben. Azt gondolom, hogy ez döbbenetes.”

DE HOGYAN LEHET VALAKI EGYSZERRE ZSIDÓ ÉS SZCIENTOLÓGUS?

A Szcientológia Egyház alapítója, L. Ron Hubbard létrehozott egy nem vallásos kódexet, “Az Út a Boldogsághoz” címmel. Ez a kódex 21 alapelvet tartalmaz, melyek megmutatják az utat egy sikeres, jobb élethez.

A szcientológusok gyakran osztogatják ezeket a füzeteket olyan helyszíneken, ahol magas a bűnözési arány, vagy politikai nézeteltérések, zavargások vannak, mert azt figyelték meg, hogy ezek az alapelvek stabil adatokat, békét és toleranciát hoznak az embereknek.

Ezen alapelvek egyike úgy szól, hogy “Tiszteld mások vallásos hitét”.

Ezért a szcientológusok elfogadják és tolerálják más vallású, illetve ateista érdeklődők kérdéseit.

A Szcientológia válaszokat, gyakorlati útmutatást ad a sikeres élethez, és ezek megtanulását, valamint használatát minden ember számára lehetővé teszi, vallási hovatartozástól függetlenül.

Ha például sikertelen a házasságod, tanulási nehézségeid vannak, munkahelyi nehézségekkel küzdesz, boldogtalannak érzed magad, vagy úgy érzed, hogy veszélyes környezetben élsz, stb., a Szcientológia tud segíteni neked.

Léteznek rövid, ingyenes tanfolyamok, ahol elsajátíthatod ezeknek a helyzeteknek a kezelését, és senki nem várja el, hogy higgy vagy ne higgy Istenben, istenekben, Jézusban, Allahban, stb.

A Szcientológia Neked segít. Tudásanyaga az egész élettel kapcsolatos. Megmutatja, hogy lehetsz becsületesen sikeres, egészséges, attól függetlenül, miben hiszel, vagy éppen nem hiszel.

Gász Gabriella

Fotó: Paul Smithies

Források: BeckVEVO Geffen records, The New York Times Magazine, Sunday Tribune, Wikipedia, MTV John Norris, Roger Lewis Harrison,  L. Ron Hubbard Út a Boldogsághoz, Mi a Szcientológia könyv, Válaszok a gyakori kérdésekre fejezet.