1679 megtekintés

“Azt lásd, amit látsz, és ne azt, amit valaki mond, hogy látsz” – L. Ron Hubbard

Az embereknek gyakran előítéletei vannak a dolgokról, a világról, vagy más emberekről. A probléma az, hogy úgy vannak előítéleteik, hogy nem néznek rá közvetlenül arra a dologra, hanem sokszor más szemüvegén keresztül nézik a világot, mert ők maguk nem veszik a fáradtságot, hogy utánanézzenek vagy igazán kutassanak információk után, inkább elfogadják azt, amit a többség mondott nekik, ami lehet hogy igaz, de mi van akkor, ha nem az? Továbbra is hamis információk tengerében úszunk, ahelyett, hogy megnéznénk a saját szemünkkel a dolgot?

Az embernek több okból lehetnek előítéletei, úgy jók, mint rosszak. Lehet, hogy azért, mert egyszer azzal a bizonyos dologgal kapcsolatban rossz tapasztalata volt, vagy lehet attól is, hogy valaki más, aki közel áll hozzá, nem rendelkezik stabil adatokkal arról a témáról, csak úgy hiszi, hogy rendelkezik velük. Pedig ő is csak másoktól hallotta, és nem saját tapasztalatait használja alapul a véleménye kialakítására, ennek ellenére szentül hisz abban.

És ezen előítéletek miatt, más emberek nagyobb befolyást gyakorolhatnak ránk, valamint akár tudtunkon kívül döntéseinket is meghozhatják helyettünk, ha nem valós adatok szerint élünk, hanem csak aszerint, amit hallottunk. Azt találhatjuk, hogy az életünk egyre jobban függ másoktól, és ennek következményeképpen kevésbé stabil.

Ahhoz, hogy elkerüljük ezeket a hibákat, a legelső szempont, hogy megbízható forrásokból szerezzük be az információt. Ennek a legbiztosabb módja, hogy megtaláljuk az eredeti forrást, mivel csak ez szolgálhat igaz adatokkal és valós tényekkel. Tehát, ha biztosak akarunk lenni valamiben, akkor ne a “szomszédtól”, hanem attól a személytől kapjunk adatot, aki feltalálta azt a rendszert vagy elvet.

Az első lépés, hogy nézzünk utána a területnek nagyon alaposan, az eredeti forrásból, illetve figyeljük meg azt bármilyen szkeptikus szemlélet nélkül. Kutassunk anyagok után attól a személytől, aki az első feltaláló volt a témát illetően. Tanulmányozzunk minden anyagot, amit az adott területen írt. Ha jól utánajártunk az eredeti forrásnak, akkor a következő lépés kipróbálni, hogy a dolog a gyakorlatban hogyan működik. Amit gyakorlatban kipróbáltunk, abban lehetünk a legbiztosabbak, azzal kapcsolatban, hogy tényleg valós-e. Innentől kezdve a külső hírek nem lesznek befolyással ránk, mert mi már meggyőződtünk arról, hogy a tény igaz számunkra.

Ha az eredeti forrásból származó tudnivaló nem reális számunkra, akkor kezdjük el mi magunk tanulmányozni a tényt, utánajárni a dolgoknak. Mintha mi találnánk fel először, annyira precízen vizsgáljuk meg. Azután ezt is ültessük át a gyakorlatba, és akkor különbséget tudunk tenni az eredeti forrás és az általunk feltalált tény között. A lényeg az, hogy mindig mi saját magunk győződjünk meg róla, úgy, hogy biztos helyről szerezzük meg az információt, és gyakorlatban is használjuk, ami által el tudjuk dönteni, hogy számunkra mi igaz.

“A valódi kompetencia saját megfigyelőképességünkön alapul. Csak úgy lehet valaki ügyes és biztos valamiben, ha az általa megfigyelt dolgokat tekinti valóságnak.”

L.Ron Hubbard

Ha bárki többet szeretne tudni erről a témáról, akkor látogasson el egy Szcientológia szervezetbe.

Szerző: László Szende