Az út a boldogsághoz
2696 megtekintés

Az Út a Boldogsághoz füzet eltörli a Los Angeles-i bandaháborúkat, és 40%-kal csökkenti a bűnözést

800 motor harsogása, csillogó-villogó, narancs színű fényezése az LA Crenshaw Sugárúton elég volt ahhoz, hogy megragadja az emberek figyelmét. Ezen a vasárnap délutánon azonban nem csupán a motorosok száma, illetve a különleges színek mutatták, hogy ez nem valami hétköznapi motorozás.

Az út a boldogsághoz a békért

Alfreddie Johnson tiszteletes, The Game, amerikai rapper, Charlie Beck, LA rendőrfőnöke, Tony Muhammad lelkész

A menet tulajdonképpen a United in Peace (Szövetség a Békében) mozgalom előőrse volt, amely Los Angeles utcáin született. Két prominens közösségi vezető alapította — Tony Muhammad, az Iszlám Népe lelkésze és Alfreddie Johnson lelkész, A World Literacy Crusade (Kereszteshadjárat az Irástudóságért) alapítója —, és ez a mozgalom terjeszti a környéken élők számára a bandaháborúk és a helyi bűnözés elleni eszközt: Az út a Boldogsághoz, L. Ron Hubbard ésszerű útikalauza a jobb élethez című kiadványt, mely egy nemzetközileg terjesztett füzet, és bizonyítottan csökkenti a bűnözést és az erőszakot.

Muhammad lelkész tudta, hogy ennek a kis füzetnek mekkora ereje van, hiszen kapcsolatban állt a közösséggel, és kénytelen volt foglalkozni a bandák erőszakos cselekedeteinek következményeivel. Ő meglátta a lehetőséget, hogy a füzet hatását meg lehet sokszorozni, és ezáltal csökkenteni lehet a bandák erőszakosságát, amely a 70-es évek óta járja át a régiót. Ezután egy másik uralkodó erő közreműködésében vállalt szerepet: a motoros és autós klubok sokaságát is meggyőzte.

Rengeteg arcot látok, akiket ezelőtt sosem láttam így együtt. Hiszem, hogy azért vagytok itt, mert változást akartok” — mondta Benny Taco” Owens tiszteletes.

Az elmúlt két évben, a Béke Menete néhány tucatról több százas tömegre duzzadt, körbejárva a különböző bandák területeit, amelyet Comptontól Lancasterig több mint 260 négyzetkilométerre terjesztettek ki. A Black Stallions, az East Side Riders Bike Club és a National Lowriders klub tagjai mindegyik motorozásnál magukkal vitték Az út a Boldogsághoz füzeteket és azok építő jellegű üzenetét a parkokba, sikátorokba, bevásárló központokba — mindenhová, ahol emberek voltak.

A csapat ennél is továbbmenve kiterjesztette a menetet, és 2015. októberében a Justice or Else! (Igazság vagy Más!) gyűlés keretében szervezett egy utat Washington, D.C.-be, mely gyűlés a 20. évfordulója volt a Million Man Marchnak (Millió Ember Felvonulása). Ez a rendezvény több százezer résztvevőt vonz a National Mallba (park Washington szívében, mely nemzeti emlékművek helyszíne).

A 2016. júliusi csúcstalálkozón, a Szcientológia Egyház Közösségi Központjában 2400-an vettek résztMindeközben különböző városokban az utcai erőszak új erőre kapott, amikor is rendőri lövöldözések következtében több fekete ember meghalt, és megtorlásként rendőröket öltek meg. Ezek a történések arra ösztönözték Muhammad lelkészt, hogy egy nem várt lépést tegyen.

Történelmi csúcstalálkozó a béke nevében

Ez egy dél-központi közösség meghívásával kezdődött a The Game, híres rapper instagramján: Lesz egy találkozó a Szcientológia Egyház Közösségi Központjában, hogy foglalkozzunk a bandák által szült erőszakkal, amely évtizedek óta sújtja a környéket.

Ezt a felhívást több mint 2400 ember válaszolta meg, akik a Közösségi Központban, a Dél Vermont Sugárúton 2016. július 17-én találkoztak. A tömeg beözönlött a Központ L. Ron Hubbard Auditoriumába, amely megtelt bandatagokkal.

Szcientológia Egyház

Ami ezt követte, az egy vízválasztó csúcstalálkozó volt a város számára — vagy ahogy egy helyi újságíró fogalmazott: a pokol megfagyott”. Egy sor magas rangú városi és szórakoztatóipari vezető is csatlakozott: will.i.am a Black Eyed Peasből és a híres rádiós műsorvezető, Big Boy, Charlie Beck, a Los Angeles-i rendőrfőnök és Eric Garcetti polgármester.

De a legjelentősebb jelenlévők mégis a rivális bandák voltak, elsősorban a Bloods and the Crips tagjai, akik évtizedek óta küzdöttek ezeken az utcákon. De részt vettek a találkozón a bandaháborúk ellenzői, a banda által elkövetett erőszak kereszttüzében élő családok, közösségi aktivisták és más bandatagok is.

Ahogyan Benny Taco” Owens  elmondta a tömegnek: Rengeteg arcot látok, akiket ezelőtt sosem láttam így együtt. Hiszem, hogy azért vagytok itt, mert változást akartok.”

Ez a változás, ahogyan The Game” kiemelte, otthon kezdődik: Mielőtt az életünk valaki más számára lenne fontos— mondta —, először a saját magunk számára kell fontosnak lennie.”

A csúcstalálkozó egy történelmi fegyverszünetben csúcsosodott ki: a Bloods es a Crips nevű bandák aláírták a  2016-os Békeegyezményt, ami Július 17-i Tűzszüneti Megállapodásként vált ismertté. A tűzszüneti megállapodásról az újságok így írtak:

Történelmi csúcstalálkozó a béke nevében.” Figyelemre méltó, hogy a rendőrségi statisztikák kimutatták, hogy a bandák által elkövetett erőszakos cselekmények 40%-kal csökkentek.

Azt gondolom, olyan volt, mint az atom hasadása — mondta Tony Muhammad lelkész. — Mindenkiben elindított valamit. A remény szellemét keltette fel, és ez egy döntő fontosságú pont a történelmünkben, mert megmutatja, hogy tudunk tenni valamit a saját közösségünkben.”

Forrás: Freedom Magazin