984 megtekintés

Az USA-ban betiltják az elektromos sokkoló berendezések agresszív viselkedés elleni használatát

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrzési Hatóság (Food and Drug Administration – FDA) ritkán szokta ezt tenni, most mégis betiltották azt a gyakorlatot, hogy az elektromos áramütéses eszközöket arra használják, hogy kezeljék az agresszív magatartást.

A Hatóság arra is rámutatott, hogy ezek az eszközök jelentős pszichológiai és fizikai kockázatokat jelentenek, és valójában éppen súlyosbíthatják a mögöttes tüneteket, – miközben fokozott szorongást, depressziót és poszt-traumás stressz rendellenességeket is okoznak.

Ezen eszközök hatékonyságának bizonyítékai elég gyengék, viszont annál erősebbek azok a bizonyítékok, amelyek a másfajta alternatív kezelések előnyeit támasztják alá” – jelentette ki a Hatóság.

Korábban az FDA csupán két másik terméket tiltott be: a hajszál-protéziseket 1983-ban és egy bizonyos betegvizsgálati és sebészeti kesztyűt 2017 elején. Azt is megállapították, hogy az elektromos stimulációs vagy elektrosokk eszközök veszélyeit nem lehet átcímkézéssel vagy újabb szabályozásokkal kisebbíteni.

„Mivel ezeket az elektromos sokkoló berendezéseket először több mint 20 évvel ezelőtt hozták forgalomba, most már jobban megértettük, hogy ezek az eszközök milyen veszélyt jelentenek a közegészségügyre” – mondta William Maisel, az FDA Termékértékelési és Minőségügyi Irodájának igazgatója. „Az orvostudomány fejlődésével most már többféle kezelési lehetőség áll rendelkezésre az önkárosító vagy agresszív viselkedés csökkentésére vagy megállítására, elkerülve az elektromos sokkoló berendezések jelentős kockázatát.”

A Hatóság végleges tiltása április 6-án lép hatályba, és ezzel lezárul a 2016-ban beadott ezzel kapcsolatos javaslat tárgyalása.

A Hatóság szerint: „az FDA úgy véli, hogy a legmodernebb viselkedési kezelések, például a pozitív magatartás támogatása és bizonyos gyógyszerek, lehetővé teszik az egészségügyi szolgáltatók számára, hogy alternatív megoldásokat találjanak az önkárosító vagy agresszív viselkedés visszaszorítására a betegeiknél.”

Az elektrosokkoló eszközök hátteréről és hatásairól a szcientológia egyház által működtetett TV csatornán létezik egy érdekes összeállítás: Kezelés vagy kínzás – Az igazság az elektrosokkról

(A cikk forrása: fiercebiotech.com )