1896 megtekintés

Az önbizalomhiány jelei

Nagyon gyakran szenvedünk önbizalomhiányban az élet egyes területein. Az önbizalomhiány jelei, bár rejtélyesnek tűnnek, egyértelműen meghatározhatók. Előfordul, hogy az adott személy csak egyfajta szorongást érez, viszont nem tudja annak okát. Ennek a gyötrelmes érzelemnek megvannak az adott jelei, melyek felismerésével közelebb kerülhetsz a probléma gyökeréhez.

Ismerd meg az önbizalomhiány 10 gyakori jelét!

Az önbizalomhiány jelei közül rengeteget meg tudsz figyelni, ebből nézzünk meg most tízet, példákkal szemléltetve:

 1. Az önbizalomhiány jelei: visszahúzódsz
  Az önbizalomhiány jeleként biztos lehetsz benne, hogy észreveszed magadon a visszahúzódást. Nem teszed meg azt, amit igazán szeretnél, nem vagy képes kiállni magadért. Mondanál valamit, de nem mered, megtennél valamit, de félsz az eredményétől.
  Egyik nagyon jellemző példa erre, ha nem mersz kilépni egy sikertelen párkapcsolatból, mert aggódsz, hogy egyedül maradsz.
 2. Az önbizalomhiány jelei: negatív érzelmeid vannak
  Gyakran érzel félelmet, feszültséget, ingerlékenységet. Az önbizalomhiány jele az is, ha egyes személyek jelenlétében szorongást tapasztalsz.
  Példaként említhető, hogy amikor megjelenik egy, a szemedben nagyon erős egyéniséggel rendelkező ember, már a léptei hallatára nyugtalanná válsz.
 3. Az önbizalomhiány jelei: stresszelsz
  Bár a stresszt napjaink egyik népbetegségeként lehet nyilvántartani, az önbizalomhiány egyik fontos jele, ugyanis erős lelki feszültséggel jár.
  Például, ha nem vagy biztos a szakértelmedben, a munkád során elvégzett feladat minőségével kapcsolatban kételyeid támadnak, ez pedig munkahelyi stresszt okoz.
 4. Az önbizalomhiány jelei: pesszimista vagy
  El szeretnél érni valamit, meg szeretnél tenni egy dolgot, de mindig az a gondolatod támad, hogy nem fog sikerülni, nem leszel eredményes.
  Az önbizalomhiánynak erre a jelére példa az, amikor gyermekként kosarazol, de bizonytalan vagy a tudásodat illetően, így nem mersz kosárra dobni, mondván hogy inkább másnak passzolod a labdát, mert úgysem tudod bedobni.
 5. Az önbizalomhiány jelei: nem mersz belekezdeni újdonságokba
  Ha önbizalomhiánytól szenvedsz, akkor hiába szeretnél mással foglalkozni, számos látszólagos ok átgondolása következtében nem fogsz elindulni azon az úton.
  Például, felnőttként rájössz, hogy valójában szakácsként szeretnél dolgozni. Mivel jelenleg teljesen más területen tevékenykedsz – igaz, nem érzed így jól magad –, nem éreznéd magad biztonságban, ha felborítanád megszokott napjaid, ezért inkább el sem kezded.
 6. Az önbizalomhiány jelei: nem éred el a céljaid
  Mivel az önbizalomhiány jele a visszahúzódás és hogy kerülöd az újdonságokat, ezek automatikus következménye, hogy kitűzött céljaid egy idő után semmissé válnak.
  Példa erre, hogy bár évek óta ugyanazon a munkahelyen dolgozol, másokkal ellentétben nem tudsz előre lépni, mert nem tudsz kiállni magadért.
 7. Az önbizalomhiány jelei: mások véleménye elsődleges számodra
  Mindig arra figyelsz, hogy mások mit gondolnak, nem pedig azt nézed, hogy te mit szeretnél.
  Például, hiába szereted a rózsaszínt, nem veszel fel olyan színű ruhát, mert többen nem szeretik a környezetedben, és félsz, hogy nem tetszenél nekik.
 8. Az önbizalomhiány jelei: magánéleti problémáid vannak
  Az önbizalomhiány jele, hogy párkapcsolatod – amennyiben van – nem működik megfelelően, gyakoriak a veszekedések és nem tudjátok megbeszélni a problémáitokat.
  Például, hiába bánt, ahogy a férjed esetenként beszél veled, amikor az akaratát érvényesíti, te engedsz neki, így minden alkalommal őrlődsz magadban.
 9. Az önbizalomhiány jelei: a múltban „élsz”
  Gyakran jutnak eszedbe a múltbéli sérelmek, aggódások, gyötrelmek.
  Például, évekkel ezelőtt félrelépett az akkori szerelmed, te azóta is gyakran őrlöd magad emiatt, pedig már tálaltál egy megbízhatóbb személyiségű párt.
 10. Az önbizalomhiány jelei: elhanyagolod a külsőd, az egészséged
  A külsőd, az alakod nem olyan, mint amilyet valóban elvárnál magadtól. Nem táplálkozol megfelelően, és nem iszol elég folyadékot. Előfordulnak egészségügyi problémáid is.
  Például, hiába vagy karcsú, magad nem látod annak, és próbálod előnytelen ruhákkal takarni az alakod.

Az önbizalomhiány jelei legyőzhetők

Bár az önbizalomhiány jelei közül nem került mind felsorolásra, ha csak néhányat tekintve is magadra ismersz, már biztosan érzed, hogy nincs minden rendben. Fontos, hogy tudd, lehet valamit tenni ezzel a helyzettel kapcsolatban. Elsőként az önbizalomhiány jeleinek a megismerése fontos, ezután már képes lehetsz javítani a helyzeteden.