1357 megtekintés

Az emberi elme működése

A Dianetika szó a görög dia (át) és a nousz (elme, lélek) szavakból ered, azaz azt vizsgálja, hogy mit tesz a lélek a testtel. L. Ron Hubbard 1950-ben fejlesztette ki és írta le ezt az objektív elemzésekkel alátámasztott tudást.

Az ember szerves részét képezi az elméje, mely élete minden egyes pillanatáról felvételt készít, így tud visszaemlékezni az elmúlt idők eseményeire – azokra is, amelyekről úgy gondolja, hogy már elfeledte. Gondolj egy alkalomra, amikor ebédeltél! Látod az étel képét? Vissza tudsz emlékezni az ízére, a színére, az illatára, az állagára és a hőmérsékletére? Emlékszel arra, milyen hangot hallottál, amikor az evőeszköz hozzáütődött a tányérhoz? Ezek az adatok mind az elmédben tárolódnak. Megőrzöd a szép és a zaklatottságot okozó emlékeket is.

Az ember élete során történnek olyan kellemetlen események, amelyek befolyásolják a jövőjét. Mindenkivel előfordul, hogy romlott ételt eszik, esetleg csak valamiért nem esik neki jól, így akkor, amikor legközelebb látja azt, bizonyos mértékben felfordul a gyomra vagy elmegy az étvágya. Amennyiben sérülés éri a testét, – például műtétre kerül sor – időről időre újra fájdalmat, szúrást érezhet, pedig orvosilag ezt már semmi nem indokolja. Ha valaki visszagondol egy szakításra vagy egy szeretett személy elvesztésére, nyugtalanná válik. Vannak olyan személyek, akiket megtört valami a múltjukban, mély nyomott hagyott bennük, és valójában soha nem jöttek helyre.

A Dianetika célja, hogy a fenti és a hasonló események negatív hatásától megszabadítsa a személyt, aki így ismét önmaga lesz, melynek hatására képesebbé, kreatívabbá és boldogabbá válik. Amikor eléri ezt az állapotot, az elméje tiszta lesz, angol szóval: Clear.

Az alábbi film részletesen bemutatja a Dianetika tárgyát: