Adatvédelmi tájékoztató

(Utolsó módosítás 2019. január 4.)

Ez az Adatvédelmi szabályzat azt ismerteti, hogy az Európai Általános Adatvédelmi Rendeletnek (GDPR) megfelelően hogyan történik a személyes adatainak kezelése a Church of Scientology International weblapján tett látogatása során www.szcientologia.org.hu (a továbbiakban: „Weblap”) vagy e-mailben, telefonon, faxon és a közösségi média csatornáinkon keresztül (pl. Facebook, Twitter és Instagram).

Ha további információt szeretne arról, hogyan kezeljük a személyes adatokat a sütik (cookies), közösségi média bővítmények (social plugin) és egyéb nyomon követési technológiák segítségével, kérjük, olvassa el Sütikezelési szabályzatunkat.

    1. KIK VAGYUNK?
      1. Az Ön személyes adatait a Church of Scientology International, 6331 Hollywood Boulevard, Los Angeles, CA 90028, United States of America (a továbbiakban „CSI”, „mi”, „minket”, „miénk”) kezeli a vonatkozó adatvédelmi jogszabályoknak megfelelően. A [dpo@scientology.net] e-mail címen léphet velünk kapcsolatba.
      2. Ahol a jelen Adatvédelmi Tájékoztató jogszabályokra hivatkozik, ez a hivatkozás értelemszerűen az adott jogszabályok mindenkor hatályos szövegére vonatkozik.
      3. Fenntartjuk a jogot, hogy a jelen Adatvédelmi tájékoztatót saját kezdeményezésünkre egyoldalúan módosítsuk és kiegészítsük. Ilyen esetben ezen változtatásokról és kiegészítésekről a Weboldalunkon értesítjük Önt legalább két héttel az adott változtatások és kiegészítések hatályba lépése előtt. A Weboldalunk további használatára ezt követően a módosított Adatvédelmi tájékoztató lesz érvényes.
    2. MILYEN SZEMÉLYES ADATAIT KEZELJÜK?
      1. Amikor a Weboldalunkat vagy közösségi média csatornáinkat használja, a következő adatokat kezeljük:
        • Műszaki adatok, például az eszközre vonatkozó információk, IP-cím, böngésző típusa, földrajzi elhelyezkedése és az operációs rendszer;
        • Böngészési tevékenység, például a látogatás hossza, a linkek, amelyekre rákattint, a meglátogatott oldalak, és egy adott oldal meglátogatásának gyakorisága.
      2. Amikor a Weboldalunkon található kapcsolatfelvételi űrlap kitöltésével, illetve e-mailen, telefonon, faxon vagy közösségi média csatornákon keresztül kapcsolatba lép velünk, a következő adatokat kezeljük:
        • Az Ön által megadott személyi adatok, például az utóneve, vezetékneve, neme, születési dátuma, életkora, munkahelye, preferenciái és érdeklődési körei;
        • Az Ön által megadott kapcsolatfelvételi adatok, például az e-mail címe, levelezési címe, a tartózkodási helye szerinti ország, a telefonszáma és a mobilszáma;
        • A kommunikáció tartalma, például a kérése vagy kérdése;
        • A kommunikációval kapcsolatos technikai adatok, kivel kommunikál a részünkről, és a kommunikáció dátuma és időpontja;
        • Bármilyen más személyes adat, amit Ön megad nekünk.
      3. Amikor személyiségtesztet tölt ki, például az Oxfordi képességelemzés (Oxford Capacity Analysis. OCA) tesztet:
        • Az Ön által megadott személyi adatok, például a vezetékneve és keresztneve, neme, születési ideje, életkora, preferenciái és érdeklődési körei;
        • Az Ön által megadott kapcsolatfelvételi adatok, például az e-mail címe, levelezési címe, a tartózkodási helye szerinti ország, a telefonszáma és a mobilszáma;
        • zemélyiségére vonatkozó információk, amelyekre a személyiségteszt során feltett kérdésekre adott válaszaiból következtethetünk.
      4. Amikor megrendel valamit, például egy könyvet vagy tájékoztató csomagot:
        • Az Ön által megadott személyi adatok, például a vezetékneve és keresztneve, a munkahelye, preferenciái és érdeklődési körei;
        • Az Ön által megadott kapcsolatfelvételi adatok, például az e-mail címe, levelezési címe, a tartózkodási helye szerinti ország, a telefonszáma és a mobilszáma;
        • A rendelés adatai, például az Ön által vásárolt könyv címe;
        • A fizetés adatai, például a vásárlás során fizetett összeg.
      5. A személyes adatainak nagy részét közvetlenül Öntől kapjuk meg, de előfordulhat, hogy további információkat kaphatunk az Ön kedvenceiről és böngészési tevékenységéről olyan partnerektől, mint például a Google. Ha további információra van szüksége azokkal a személyes adatokkal kapcsolatban, amelyeket ezek a felek kezelnek Önnel kapcsolatban és mások számára elérhetővé tesznek, kérjük, olvassa el a vonatkozó adatvédelmi szabályzatokat.
    3. MILYEN CÉLLAL KEZELJÜK AZ ÖN SZEMÉLYES ADATAIT, ÉS MILYEN JOGALAPON?
      1. Az alábbi táblázatban ismertetjük azokat a célokat, amelyek érdekében a személyes adatait kezeljük, valamint az adott adatkezelés jogalapját. Az adatkezelést az alábbi jogalapokon végezzük:
        • Az Ön hozzájárulása, amely esetben Ön tájékoztatást kap arról, hogy ez a hozzájárulás mit jelent, még mielőtt szabad akaratából a hozzájárulását adná;
        • Önnel kötött szerződés, amely esetben az adatait ezen szerződés teljesítése vagy a szerződéskötést megelőző lépések megtétele érdekében kezeljük;
        • Jogi kötelezettség, amelyet be kell tartanunk;
        • Jogos érdekünk, így a Weboldalunk, közösségi média csatornáink, az anyagaink és szolgáltatásaink folyamatos fejlesztése annak érdekében, hogy Ön a lehető legjobb tapasztalatot szerezze, hogy megvédjük a Weboldalunkat, a közösségi média csatornáinkat, az anyagainkat és szolgáltatásainkat a visszaélésektől és az illegális tevékenységektől, hogy terjesszük és népszerűsítsük azokat, hogy elérhetővé tegyük az Ön számára, beleértve a társadalomjobbító és humanitárius programjainkat, valamint, hogy megkülönböztessük Önt másoktól és a tájékoztatást a megfelelő címre küldjük.

 

 CÉLJOGALAP
1.Személyes adatait azzal a céllal kezeljük, hogy személyre szabott módon és hatékonyan juttassuk el Önhöz az Ön által a Weboldalunkon, e-mailen, telefonon, faxon vagy a közösségi média csatornáinkon keresztül igényelt anyagainkat, szolgáltatásainkat és információkat.Jogos érdekünk

a fenti 3.1. pont alapján

Önnel között szerződés

2.Személyes adatait azzal a céllal kezeljük, hogy a megrendelését feldolgozhassuk, hogy elküldhessük Önnek a kért anyagokat vagy információkat, illetve biztosíthassuk Önnek a kért szolgáltatásokat.Önnel között szerződés
3.Személyes adatait azzal a céllal kezeljük, hogy az anyagainkra és a szolgáltatásainkra vonatkozó promóciós információt küldjünkÖnnek, például kommunikációkat, promóciós anyagokat, ajánlatokat és hírleveleket, e-mailen vagy személyes elektronikus kommunikációs csatornákon, amennyiben Ön kifejezetten hozzájárult ahhoz, hogy ilyen promóciós anyagokat küldjünk Önnek.Az Ön hozzájárulása

 

4.Személyes adatait azzal a céllal kezeljük, hogy az Ön által korábban már megvásárolthoz, vagy megkapotthoz hasonló anyagainkra és a szolgáltatásainkra vonatkozó promóciós információt küldjünk, például kommunikációkat, promóciós anyagokat, ajánlatokat és hírleveleket, e-mailen vagy személyes elektronikus kommunikációs csatornákon.Jogos érdekünk

a fenti 3.1. pont alapján

5.Személyes adatait egyéb marketing célokból kezeljük, például papíralapú vagy közösségi média csatornákon, hogy a CSI és a gondosan kiválasztott partnereink célzott promóciós információit, azaz kommunikációit, promóciós anyagait, ajánlatait és hírleveleit elküldjük Önnek.Jogos érdekünk

a fenti 3.1. pont alapján

6.A promóciós információk, például kommunikációk, promóciós anyagok, ajánlatok és hírlevelek e-mailen vagy személyes elektronikus kommunikációs csatornákon történő küldése tekintetében személyes adatait azzal a céllal kezeljük, hogy adatokat gyűjtsünk a promóciós információink elemzéséhez, például, hogy az Önnek küldött promóciós információk közül Ön melyiket nézte meg, a promóciós információkban lévő linkek közül melyikre kattintott rá (pl. nyomon követési technológiák, például az e-mailekbe beépített webjelzők használatával).Az Ön hozzájárulása
7.Személyes adatait azzal a céllal kezeljük, hogy létrehozzunk Önnek egy egyedi profilt annak érdekében, hogy az Ön földrajzi helyzete, korábbi megrendelései, kedvencei, érdeklődési körei, az Ön által megnyitott promóciós információk tartalma, és ha töltött ki személyiségtesztet, akkor a személyiségteszt során feltett kérdésekre adott válaszaiból általunk kikövetkeztetett személyiségére vonatkozó információk alapján jobbá tegyük az Ön számára a felületeinket.Az Ön hozzájárulása
8.Személyes adatait azzal a céllal kezeljük, hogy:

  • megfeleljünk a jogszabályban előírt kötelezettségeinknek, melyet be kell tartanunk; vagy
  • teljesítsük a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező bűnüldöző szervek vagy azok képviselőinek, bíróságok, más államhatalmi szervek, így a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező adatvédelmi hatóságok észszerű és indokolt kéréseit; vagy
  • személyes adatait saját kezdeményezésünkre a rendőrségnek vagy bíróságnak továbbítsuk, amennyiben bizonyítani tudjuk vagy alapos okkal azt gyanítjuk, hogy a Weboldalunk, közösségi média csatornáink vagy más kommunikációs csatornák alkalmazásával Ön törvénytelen tettet vagy bűncselekményt követett el.
Jogszabályban előírt kötelezettség
9.Személyes adatait azzal a céllal kezeljük, hogy statisztikai elemzéseket végezzünk azért, hogy fejlesszük Weboldalunkat, promóciós információinkat, anyagainkat és szolgáltatásainkat, illetve hogy új anyagokat és szolgáltatásokat fejlesszünk.Jogos érdekünk

a fenti 3.1. pont alapján

10.Személyes adatait azzal a céllal kezeljük, hogy fenntartsuk jogos érdekeinket, illetve fenntartsuk egy harmadik fél jogos érdekeit, olyan esetben, amikor Ön a Weboldalunkat, közösségi média csatornáinkat vagy más kommunikációs csatornáinkat oly módon, használja, amely az alábbiak szerint határozható meg:

  • a Weboldalunk érvényes használati feltételeinek, a szellemi tulajdonhoz fűződő jogoknak vagy bármely más, harmadik fél jogainak megsértése, vagy
  • vírusok, trójai programok, kémprogramok, rosszindulatú programok vagy egyéb rosszindulatú kódformák okozta veszély vagy fenyegetés, amely a Weboldalunk, a közösségi média csatornáink vagy egyéb kommunikációs csatornáink vagy a mi, kiválasztott partnereink vagy harmadik fél számítástechnikai rendszereinek biztonságát vagy integritását érinti illetve
  • gyűlölködő, obszcén, diszkriminatív, rasszista, rágalmazó, rosszindulatú, sértő vagy más módon nem megfelelő vagy jogszabály-ellenes.
Jogos érdekünk

a fenti 3.1. pont alapján

 

  1. HOVA TOVÁBBÍTJUK AZ ÖN SZEMÉLYES ADATAIT?
    1. Harmadik felekkel dolgozunk együtt, például abban, hogy:
      • biztosítsuk Önnek Weboldalunkat (például a webhosting szolgáltató); vagy
      • promóciós információinkat megfelelően célozzuk (például marketing cég); vagy
      • a megrendelését feldolgozzuk (például az anyagok kiszállítását végző szállító vállalat); vagy
      • a befizetését feldolgozzuk (például fizetési szolgáltató vagy hitelkártya ellenőrző cég).

      Ezek a harmadik felek kizárólag az Ön érdekében eljárva és a mi kifejezett írásos utasításaink alapján kezelhetik az Ön személyes adatait. Azt is garantáljuk, hogy ezen harmadik feleket megfelelő gondossággal választjuk ki, és ezek a felek kötelezettséget vállalnak arra, hogy gondoskodnak az Ön személyes adatainak biztonságáról és sértetlenségéről.

    2. Személyes adatait megoszthatjuk a Szcientológia Egyház más országos, regionális vagy helyi szervezetével, például a helyi Egyházakkal, Missziókkal, társadalomjobbító és humanitárius programokkal. A kapcsolatfelvételi adatait megoszthatjuk például az Ön körzetében működő Egyházzal, ha Ön érdeklődött az iránt, hogy felkeressen egy Szcientológia szervezetet, annak érdekében, hogy ez az Egyház felvehesse Önnel a kapcsolatot. Garantáljuk azonban, hogy minden Szcientológia szervezet megfelelő gondossággal fog eljárni adatainak kezelésre során, a jelen Adatvédelmi szabályzatban foglaltaknak megfelelően.
    3. Bizonyos körülmények között a személyes adatait a 3. pontban említett célokból megosztjuk az International Association of Scientologists Administrations-szel (IASA) és a World Institute of Scientology Enterprises-zal (Szcientológus Vállalkozások Nemzetközi Szövetsége (WISE) szervezetekkel. Ha további információra van szüksége azokkal a személyes adatokkal kapcsolatban, amelyeket az IASA és a WISE feldolgoznak Önnel kapcsolatban, kérjük, olvassa el a vonatkozó adatvédelmi szabályzatokat. Ha bármilyen kérdése van ezzel kapcsolatban, küldje el azokat a dpo@scientology.net címre.
    4. Jogszabály kötelezhet minket arra, hogy személyes adatait átadjuk a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező bűnüldöző szerveknek vagy azok képviselőinek, bíróságoknak, más államhatalmi szerveknek, beleértve a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező adatvédelmi hatóságot, hogy megfeleljünk a fenti 3. pontban foglalt jogszabályi kötelezettségnek.
    5. Azonosításra alkalmas személyes adatot nem adunk át harmadik félnek, a 4.2., 4.3. és 4.4. pontban említett kivételekkel anélkül, hogy ehhez Ön kifejezetten hozzájárulna. Anonimizált adatait azonban elküldhetjük más szervezeteknek, amelyek ezeket az adatokat az anyagok és szolgáltatások javítására, valamint ezen anyagok és szolgáltatások marketingjének, megjelenítésének és értékesítésének a javítására használhatják fel.
  2. HOL TÖRTÉNIK AZ ADATKEZELÉS?
    1. Az Ön személyes adatait az Európai Gazdasági Térség (EGT) területén belül és kívül kezeljük, így az Amerikai Egyesült Államokban is. A személyes adatok fenti 3. pontban leírt célokból történő kezeléséhez személyes adatait harmadik félnek is továbbíthatjuk, akik az adatokat a mi nevünkben eljárva, az EGT-n kívül dolgozzák fel. Az Ön személyes adatait az EGT-n kívül kezelő jogalany köteles betartani a személyes adatok feldolgozásával kapcsolatos megfelelő biztosítékokat. A CSI esetében ez a biztosíték úgy valósul meg, hogy a CSI-ra közvetlenül érvényesek az Európai Unió adatvédelmi jogszabályai. Harmadik felek esetében az ilyen biztosítékok a következők lehetnek:
      • A kedvezményezett ország olyan jogszabályokkal rendelkezik, amelyek az Európai Gazdasági Térségben nyújtott védelemmel egyenértékűnek tekinthetők; vagy
      • Szerződéses megállapodás jött létre közöttünk és az adott jogalany között; vagy
      • Egy engedélyezett hitelesítési mechanizmus van érvényben, például az Európai Bizottság által 2016. július 12-én elfogadott EU-USA Privacy Shield határozat.
    2. Anonimizált és/vagy összesített adatokat továbbíthatunk az EGT-n kívül lévő szervezetekbe. Ilyen adattovábbítás esetén biztosítani fogjuk a megfelelő biztosítékokat az Ön adatainak biztonsága és sértetlensége érdekében, valamint minden olyan jogára vonatkozóan, amely a vonatkozó törvények értelmében Önt adatvédelmi szempontból megilletik.
  3. MILYEN MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI ELJÁRÁST ALKALMAZUNK?
    1. Minden tőlünk telhetőt megteszünk annak érdekében, hogy kizárólag azokat a személyes adatokat kezeljük, amelyek a fenti 3. pontban felsorolt célok eléréséhez szükségesek.
    2. Az Ön személyes adatait csak a fenti 3. pontban felsorolt célok eléréséhez szükséges ideig kezeljük, vagy amíg vissza nem vonja a hozzájárulását azok kezeléséhez. Amikor személyes adataira már nincs szükség a fenti 3. pontban meghatározott célokra, azokat személyazonosításra alkalmatlanná tesszük, kivéve ha:
      • A CSI-nak vagy bármely más harmadik félnek kényszerítő erejű jogi érdeke fűződik ahhoz, hogy személyes adatai azonosíthatóak maradjanak; vagy
      • Jogi vagy hatósági kötelezettség vagy bírósági vagy közigazgatási határozat következtében a személyazonosításra alkalmatlanná tételt nem végezhetjük el.
    3. Ön tudomásul veszi, hogy marketing jellegű céljaink lényeges elemét képezi az, hogy marketing anyagainkat hasznosabbá tegyük az Ön számára. Ezt úgy tesszük, hogy az Ön egyedi profilját az ezen Adatvédelmi szabályzat 2. pontjában leírt releváns jellemzők alapján testre szabjuk, majd ezen profil alapján küldünk Önnek kommunikációkat, promóciókat, ajánlatokat, hírleveleket és egyéb promóciós információkat az Önt érdeklő anyagokról és szolgáltatásokról.
    4. Megfelelő technikai és szervezési intézkedéseket teszünk annak érdekében, hogy személyes adatait megvédjük a jogosulatlan hozzáféréstől vagy behatolástól, valamint a véletlen elvesztéstől, manipulálástól vagy megsemmisítéstől. Munkatársaink vagy a harmadik felek munkatársai kizárólag azokhoz az adatokhoz férhetnek hozzá, amelyekre a feladatuk ellátásához szükségük van, és ezen adatokat szigorúan bizalmasan kezelik. Megértette azonban, hogy teljes biztonság még a legnagyobb erőfeszítések esetében sem garantálható teljes mértékben.
    5. Ha hozzájárult ahhoz, hogy promóciós információkat, például kommunikációkat, promóciókat, ajánlatokat és hírleveleket küldjünk Önnek e-mailen vagy egyéb személyes elektronikus kommunikációs csatornákon keresztül, akkor ezeknek az anyagoknak a küldését lemondhatja oly módon, hogy rákattint a promóciós információban lévő leiratkozási linkre.
    6. Ha hozzájárult ahhoz, hogy papír alapú promóciós információkat, például magazinokat, kommunikációkat, promóciókat, ajánlatokat és hírleveleket küldjünk Önnek, akkor kifogást emelhet ezen papír alapú promóciós információk küldése ellen oly módon, hogy kérését a jelen Adatvédelmi szabályzat 7.8. pontjában foglaltaknak megfelelően elküldi az Adatvédelmi Tisztviselőnknek.
  4. MELYEK AZ ÖN JOGAI?
    1. Önnek jogában áll hozzáférést kérni az Önnel kapcsolatban kezelt összes személyes adathoz. Fenntartjuk a jogot arra, hogy észszerű adminisztrációs díjat számítsunk fel az olyan többszöri hozzáférési kérelem esetében, amelyet egyértelműen kellemetlenség vagy károkozás céljából nyújtanak be. Minden kérelemben meg kell határozni, hogy mely adatkezelési tevékenység tekintetében kívánja gyakorolni hozzáférési jogát, és meg kell adnia, hogy az adatok mely kategóriáihoz kíván hozzáférni.
    2. Önnek joga van az adatok helyesbítéséhez, vagyis kérheti, hogy az Önnel kapcsolatos, pontatlan személyes adatokat díjmentesen korrigálják. Ha helyesbítés iránti kérelmet nyújt be, a kérelemhez csatolni kell a javítandó adatok hibás voltát bizonyító dokumentumokat.
    3. Önnek joga van visszavonni korábbi hozzájárulását a személyes adatok feldolgozásához.
    4. Önnek joga van töröltetni az adatait, azaz kérheti, hogy az Önnel kapcsolatos személyes adatokat töröljék, ha ezekre az adatokra már nincs szükség a fenti 3. pontban meghatározott célokat figyelembe véve, vagy ha visszavonja az adatok kezeléséhez adott hozzájárulását. Felhívjuk azonban figyelmét, hogy a törlés iránti kérelmét az alábbiak alapján mérlegeljük:
      • A mi vagy egy harmadik fél olyan érdeke, amely megelőzi az Ön érdekét; vagy
      • Olyan jogszabályi vagy hatósági kötelezettségek, vagy közigazgatási vagy bírósági határozatok vannak érvényben, amelyek miatt a törlés nem végezhető el.
    5. A törlés helyett jogában áll kérni az adatkezelés korlátozását, azaz kérheti azt, hogy korlátozzuk személyes adatainak kezelését, ha:
      • személyes adatainak pontosságát ellenőrzik; vagy
      • a kezelés jogellenes, és ellenzi a személyes adatai törlését; vagy
      • Önnek szüksége van személyes adataira jogos követelésének érvényesítésére vagy megvédésére, noha személyes adatai már nem szükségesek a fenti 3. pontban foglalt célokra; vagy
      • azt ellenőrizzük, hogy jogos érdekeink megelőzik-e az Ön érdekeit, ha a 7.8. ponttal összhangban Ön él az adatkezelés kifogásolásával kapcsolatos jogával.
    6. Önnek joga van kifogással élni a személyes adatok feldolgozásával szemben, ha:
      • a feldolgozás a fenti 3. pont szerinti jogos érdekünkön alapul; és
      • Ön bizonyítani tudja, hogy az Ön konkrét helyzetével összefüggésben komoly és indokolt oka van, amely a kifogást igazolja; és
      • Jogos érdekünk nem múlja felül (nem előzi meg) az Ön érdekeit.

      Ha azonban a tervezett adatkezelés direkt marketingnek minősül, akkor jogában áll díjmentesen és indoklás nélkül kifogást emelni ezen adatkezelés ellen.

    7. Önnek joga van az adatok hordozhatóságához, azaz hogy az Ön által megadott valamennyi személyes adatát strukturált, elterjedten használt és géppel olvasható formában megkapja tőlünk, amennyiben az adatkezelés a fenti 3. pont szerint az Ön hozzájárulása vagy szerződés alapján történt.
    8. Ha egy vagy több fent említett jog gyakorlására irányuló kérelmet szeretne benyújtani, kérjük, forduljon az Adatvédelmi Tisztviselőnkhöz e-mailben a dpo@scientology.net címen. A jog gyakorlása érdekében elküldött e-mailt nem fogjuk személyes adatai kezeléséhez adott hozzájárulásnak tekinteni, azokat kizárólag a kérése teljesítéséhez fogjuk felhasználni. A kérelemnek az alábbi feltételeknek kell megfelelnie:
      • Világosan meg kell határoznia, hogy melyik jogot kívánja gyakorolni; és
      • ha ez feltétel, akkor egyértelműen meg kell határoznia a jog gyakorlásának okait; és
      • a kérelmet kelteznie kell és alá kell írnia; és
      • a kérelemhez csatolnia kell a személyazonosságát igazoló érvényes személyazonosító igazolvány digitális másolati példányát. Ha a kapcsolatfelvételi űrlapot használja, megkérhetjük Önt, hogy küldje el aláírt visszaigazolását és a személyazonosságát igazoló okirat másolatát.

      Kérésének kézhez vételét azonnal visszaigazoljuk Önnek. Ha a kérelem megfelel a fenti feltételeknek, és érvényesnek bizonyul, az ésszerűen lehetséges időn belül, de legkésőbb a kérés kézhezvételét követő harminc (30) napos határidővel teljesítjük azt.

      Ha panasza merül fel személyes adatai kezelésével kapcsolatban, kérjük, forduljon az Adatvédelmi Tisztviselőhöz e-mailben a dpo@scientology.net címen. Ha válaszunkkal továbbra sem elégedett, bármikor panaszt tehet a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező adatvédelmi hatóságnál, amely Magyarországon a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (1125 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 22/c., ugyfelszolgalat@naih.huwww.naih.hu) vagy a Fővárosi Törvényszék vagy az állandó lakcíme szerinti bármelyik Törvényszék.