108 megtekintés

A szcientológusok nemzetközi szövetségének tevékenységei egy magyar világbajnok szemével

Az IAS (Szcientológusok Nemzetközi Szövetsége, angolul International Association of Scientologists) 1984-ben alakul meg Angliában, az East Grinsteadben található Saint Hill Birtokon. Küldöttek érkeztek a világ minden tájáról, hogy elismerjék, a szcientológusokat egységes nemzetközi csoportként kell egyesíteni. Az IAS azért jött létre, hogy garantálja: a Szcientológia vallás mindig is létezni fog, és gyakorlása elérhető lesz a hívők számára.  Ezt egy erős csoport teszi lehetővé, aminek minden egyes tagja hisz az emberi jogokban, a vallásszabadságban, valamint hajlandó ezekért küzdeni minden és bármely vallás számára.

A szcientológusok hagyományt teremtettek, és azóta is minden évben megünneplik az IAS évfordulóját.

1985 óta az IAS elismeri azokat a személyeket, akik kiemelkedő humanitárius munkát folytatnak, és Szabadság Érdemérmet adományoz nekik az IAS megalakulásának évfordulóján, minden év októberében. Az érem elismerése annak a példamutató bátorságnak és elkötelezettségnek, amellyel ezek a kiváló személyek nagyobb szabadsághoz segítették az emberiséget.

Az élet számos különböző területeiről érkeztek azok, akik az érmet átvehették; oktatóktól színészeken, autóversenyző bajnokokon keresztül egészen a vallási tolerancia és személyi szabadság szószólóiig.

Kunfalvy Ákos olimpiai vívó

Úgy történt, hogy idén Kunfalvy Ákos olimpiai vívó, művész, építészmérnök barátommal hozott össze a váratlan szerencse, aki egyike a legelső magyar Szabadság Érdemérmeseknek. A rendelkezésünkre álló lehelletnyi időt ki is használtam egy interjúra, hogy betekintést nyerhessen az olvasó a kulisszák mögé.

Itt szeretném hatalmas tisztelettel megköszönni Ákosnak, hogy kevés szabadidejében kedvesen és türelmesen megválaszolta kérdéseimet.

Kunfalvy Ákos balra, Soós Zoltán jobbra

Iszonyúan elfoglalt vagy ebben az időszakban, így a villáminterjút a taipei-i reptéren, a tokiói csatlakozásodra várva tudtuk összehozni. Köszönöm az időd, és a lehetőséget.
– Mi járatban Ázsiában?

– Valóban, az ősz mindig nagyon pergős.
Most éppen Tokióba tartok, több előadásra hívtak meg. Nagyon boldog vagyok, mert sok-sok éve várok arra, hogy meghívjanak Japánba. 300 előadást tartottam 64 városban, rengeteg országban Ecuadortól, Taiwanig, egész Európán keresztül, de Japánban még nem voltam.

– A 34. IAS előkészületei során és általában az év folyamán mérhetetlen sok feladat hárul rátok. Úgy tudom, Te nemzetközi szinten is rendszeresen a legtermelékenyebb Szabadságérmesek valamelyike vagy, évek óta. Ez a teljes idős hivatásod. Hogy csinálod?

– Igen, most már évek óta, mondhatni csúnya szóval, főállásban dolgozom napi szinten az IAS-szel. Ez nagyon sok előadással, utazással is jár, de sok előadást szervezek lakhelyemen, Angliában is.
Igen, tavaly világelső voltam havi támogatások gyűjtésében, és most is vezetem a világranglistát. Már hosszú évek óta a közé a néhány IAS Érmes közé tartozom a Földön, akik napi rendszerességgel segítik az IAS munkáját.

– Szabadság Érdemérmesként rendszeresen informálva vagy a nemzetközi IAS- projectekről, és a részvételedet, segítségedet örömmel látják a nemzetközi vezetők. Össze tudnád foglalni nekünk – már amennyit szabad erről velünk megosztanod –, hogy mit jelent az IAS a világ számára? Miben és hol járulunk hozzá a jobb világhoz?

– Hát erről egy könyvet lehetne írni… de két dolgot említek. Nagyon erős üzenetek, úgyhogy kérem az öveket becsatolni, de igazak és tények. 1984-ben alakult IAS azzal a céllal, hogy  “Egyesítsük, elősegítsük, támogassuk és védelmezzük a Szcientológia vallást és a szcientológusokat a világ minden részén, annak érdekében, hogy elérjük a Szcientológia céljait, ahogyan azokat L. Ron Hubbard megfogalmazta.

A Szcientológia céljai: “Egy elmebaj, bűnözők és háború nélküli civilizáció, ahol a rátermett emberek eredményesek lehetnek, a tisztességes lények jogai megadatnak, és ahol az ember szabadon szárnyalhat egyre magasabbra.”

L. Ron Hubbard

Húsz évig tartott a hidegháború, nap mint nap atombombával fenyegetve az egész emberiséget! Az IAS támogatásának köszönhetően 1988-ban kiadták az új OT VIII-at*. 8 nappal később felbomlott a Szovjetunió, és vége lett a hidegháborúnak**.
2018 márciusában teljes IAS-támogatással elindult a Szcientológia Televízió, ami több milliárd embernek képes segítséget nyújtani a Szcientológia eszközein keresztül, 17 nyelven.
Egy hónappal később Észak- és Dél-Korea kibékült, és raktárba tették az atombombát.
Véletlen egybeesés? Lehet, de akkor a szerencsét is mi irányítjuk!

– Úgy tudom, Soós Zoltánnal együtt ti voltatok az első magyar Szabadság Érdemérmesek. Mikor tudtátok meg 100%-os bizonyossággal, hogy ti kapjátok az elismerést?

– Valóban mi voltunk az első magyarok, és mi voltunk az első közép-kelet európaiak. Nagyon szép emlék, mert a születésnapomon kaptam, kaptuk meg az érmet. Megnéztem, 20 évre visszamenőleg nem esett péntekre 24-e (mert a díjátadás mindig pénteken van), tehát ez is egy mágikus dolog volt.
Hogy mikor tudtuk meg… nos, erről sajnos nem írhatok, ez titkos…

– Találkoztál, illetve beszélgettél nemzetközi hírességekkel, sztárokkal, abból kifolyólag, hogy Szabadság Érdemérmes vagy?

– Igen, azóta is beletartozunk egy olyan körbe, ahová nemzetközi sztárok, hírességek, igazi világhírességek tartoznak. Ez egy remek érzés és sokszor hasznos is.

– Van kedvenc Szabadság Érdemérmesed, akinek a története inspirál?

– Hát a sajátomon kívül Eric Shepherd volt az, akit az IAS-érmes tanáromnak nevezhetek. Sokat tanultam tőle, és több tekintetben is ő inspirált sokmindenre. Először is művész volt, és utána lett igazi szabadságharcos. Részt vett a híres-hírhedt portlandi „Ütközetben”, és sokat dolgoztunk együtt. Ő volt az, aki először kezembe adta a fáklyát, és együtt vittük végig Budapesten… ennek már 17 éve…

– Biztosan sokkal mélyebb a realitásod és megértésed, hiszen az IAS a szakmád, hivatásod és életed. Számodra mit jelent az IAS és az IAS- rendezvény Saint Hillben?

– Az életet ünnepeljük. A kemény munkát, az elérhetetlen célokat, amiket elérünk. Azt ünnepeljük, hogy megcsináljuk egyesével a lehetetlent nap mint nap, és emiatt még életben vagyunk, és van esélyünk, hogy jobbra változzon a világ!
Az IAS-tagokat ünnepeljük, a támogatókat ünnepeljük, akik lehetetlent és elképzelhetetlent visznek véghez az évek során!

– Csodálatos, köszönöm!

“A Szcientológia mozgalmát nem egy ember viszi előre, hanem milliók.

Ha kiállsz az emberiség méltóságáért és szabadságáért, akkor a szívedben te is szcientológus vagy, még ha nem is nevezed magad annak.

Az elme területén mi vagyunk a legjobb képességű szakemberek a bolygón, és mi vagyunk az egyetlen, kompetens emberekből álló csoport ezen a területen, akik képesek egységesen nyereséges és maradandóan jó eredményeket elérni. Létszámban ma vagy százszorosan felülmúljuk a pszichiátriát.

Mi hiszünk az emberiségben. Képesek vagyunk segíteni, és segítünk az Embernek, országainknak és a társadalmunknak.

Mi nem “egy ember” vagyunk. Milliónyian vagyunk, és mindenhol meg lehet találni bennünket.

L. RON HUBBARD”

(L. RON HUBBARD sorozat SZABADSÁGHARCOS Cikkek és Esszék  241. oldal)

*OT VIII: Operatív Thetán szint. Az operatív jelentése, hogy képes cselekedni és kezelni dolgokat. A Thetán a szellemi lényt  jelenti, aki az alapvető önmaga. Valaki, aki legyőzi az akadályokat, amik olyan nehézzé tették számára, hogy elérje a teljes szellemi függetlenséget és békés nyugalmat. Az ember alapvetően jó, és hajlandóvá válik, hogy megnövelje bizalmát önmagában, így egyre hatalmasabb képességeket ér el. Összesen 15 szint van, és ezek mindegyike egy Szcientológia-szolgáltatás. Az OT VIII és az annál magasabb szintek – amint azok kiadásra kerülnek – kizárólag a Freewinds hajón elérhetőek. (Mi a Szcientológia, 167-168. oldal)

**hidegháború: országok közti politikai ellenségesség állapota, amit fenyegetőzésekkel, propagandával és egyéb hasonló módszerekkel hoznak létre, illetve tartanak fenn, de nem jellemzője a nyílt háborúskodás. Egy ilyen állapot állt fenn a szovjet blokk és a nyugati hatalmak között 1945-től, 88-ig.

Szerző: Gász Gabi