1170 megtekintés

A Szcientológia Magyarországon: története, szervezetei és tevékenysége

A Szcientológia Magyarországon 1991 óta van hivatalosan jelen, így már egyáltalán nem számít újkeletűnek.
De mi is pontosan a Szcientológia? Mit csinál a Szcientológia Magyarországon?

Szcientológia Magyarországon: rövid kitekintés a múltba

Az első Szcientológia vallási csoport 1989-ben alakult Magyarországon. 1991-ben már be is jegyezték egyházként, innen számíthatjuk az azóta is hivatalosan elismert tevékenységét, mely lassan már 30 éves múltra tekint vissza országunkban.
Az elmúlt évek jogszabályi változásait követően is vallási tevékenységet végző szervezetként tartják nyilván, a jelenleg is érvényben lévő neve: Magyarországi Szcientológia Egyház.

Szcientológia Magyarországon: a szervezet felépítése
A Szcientológia Magyarországon ugyanúgy illeszkedik az L. Ron Hubbard által kialakított szervezeti felépítéshez, mint más országokban.

A Szcientológia központi szervezete Magyarországon
A Szcientológia központi szervezete Magyarországon Budapest XIII. kerületében, a Váci úton található.

Egy nemzetközileg is kiemelten elismert szervezetről van szó, hiszen 2016. július 23. óta egy L. Ron Hubbard iránymutatásai alapján kialakított, ideális szervezetként működik.
Ez azt jelenti, hogy minden négyzetcentimétert, minden folyamatot pontosan úgy hoztak itt létre, ahogyan azt L. Ron Hubbard leírta, így biztosítva a fent már ismertetett célok elérésének alapköveit.

A hierarchiát tekintve a központi szervezet alatt helyezkednek el a területi szervezetek, azaz az egyházi missziók. Céljuk, hogy a saját területükön kapcsolatba hozzák az embereket a Szcientológiával, és segítsék őket a szellemi fejlődésükben.
Az országszerte megtalálható missziókban alapvető vallási szolgáltatásokat, azaz képzést és tanácsadást vehetsz igénybe.
Szcientológia Missziók találhatóak például Budapesten, Miskolcon, Pécsett, Szegeden, Egerben, Dunaújvárosban, Nyíregyházán, illetve több más kisebb-nagyobb városban is.

Szcientológia Magyarországon: a Magyarországi Szcientológia Egyház társadalomjobbító és humanitárius tevékenysége

A Szcientológia Magyarországon folytatott tevékenysége a megalakulása óta folyamatos. Állandó jelenléte a magyar vallási és társadalmi életben kiemelkedő. Számos társadalomjobbító és humanitárius szervezet támogatásával széleskörű, rendszeres segítséget nyújt többek között az oktatás, az emberi jogok és a drogprevenció területén.

A következő szervezetek támogatása által folytat kiterjedt tevékenységet a Szcientológia Magyarországon – a teljesség igénye nélkül:

Szcientológia Magyarországon: Az Út a Boldogsághoz Magyarország

Az Út a Boldogsághoz Magyarország egy nonprofit szervezet, melynek küldetése, “elérni, hogy Magyarország és térségének lakói boldogabb életet éljenek, vagy legalább elinduljanak a boldogság felé, azzal együtt, hogy mindenki saját maga tudja csak, hogy mi számára a boldogság”.

L. Ron Hubbard Az út a boldogsághoz c. írása 21 olyan alapelvet  tartalmaz, mely segít neked a döntéshozatalban az élet egyes területeit illetően. Az Egyház tagjainak adományából rendszeresen juttatják el az említett írást hazánk lakosságához.
Külön programokat hoztak létre az óvodák, az iskolák, a családok és a cégek számára.
A Szcientológia Magyarországon folytatott feladatainak szerves részét képezi a boldog élethez vezető út megismertetése.

Szcientológia Magyarországon: Alkalmazott Oktatástan

Az Alkalmazott Oktatástan egy nemzetközi nonprofit szervezet, melynek célja az oktatás hanyatlásának visszafordítása az L. Ron Hubbard által kifejlesztett hatékony tanulási technológia segítségével.

Különböző tanfolyamokkal, kiadványokkal, tanulást fejlesztő programokkal, munkaerő-fejlesztéssel foglalkozik, és ma már több mint 30 csoport tevékenykedik hazánkban. A Szcientológia Magyarországon számos tanulási nehézséggel küzdő gyermeknek és felnőttnek nyújtott már eredményes segítséget.

Szcientológia Magyarországon: Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért

Az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért nemzetközi emberi jogi szervezet, mely az alapvető emberi jogok megsértését vizsgálja ki és tárja fel a pszichiátria területén. Magyarországon 1994-ben kezdte meg a tevékenységét.
A szervezet kiemelt feladata, hogy felkarolja azon személyeket, akik nem tudták egyedül érvényesíteni jogaikat a pszichiátriai visszaélésekkel szemben.

Szcientológia Magyarországon: Fiatalok az Emberi Jogokért

A Fiatalok az Emberi Jogokért egy nemzetközi nonprofit szervezet, melynek célja “felvilágosítani a fiatalokat az emberi jogokról, különösen az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatáról, és ösztönözni őket, hogy a tolerancia és a béke értékes szószólóivá váljanak”.

Iskolákban és nem hagyományos oktatási környezetben ismertetik a fiatalokkal az emberi jogokat. Olyan kiadványokat juttatnak el hozzájuk, melyek felkeltik a figyelmüket. Kisfilmjeiket és tananyagaikat általános iskolákban, középiskolákban és egyetemeken használják.

Szcientológia Magyarországon: Drogmentes Magyarországért Mozgalom

A Drogmentes Magyarországért Mozgalom a Los Angelesben működő Drogmentes Világért Alapítvány hazai képviselete. Ez a mozgalom egy olyan társadalmi összefogás, amelynek célja, hogy a drogok káros hatásairól szóló üzenetüket eljuttassák a fiataloknak. Legfőbb célja egy drogmentes Magyarország.

Tevékenységében szülők, tanárok, szakemberek, mentősök és hírességek is részt vesznek. 2002 óta működik, kiemelt programja a Drogmentes Magyarországért Maraton.
A Szcientológia Magyarországon folytatott tevékenységének szerves része a drogprevenció.

Szcientológia Magyarországon: Narconon

A Narconon az a nemzetközi szervezet, mely az L. Ron Hubbard által kifejlesztett precíz rehabilitációs programmal, bizonyítottan eredményesen segíti a drogfogyasztókat. Közel 50 éve menti meg azokat a drogfüggőket, akikről mások már lemondtak. A szervezet mára világméretűvé nőtte ki magát.

A Szcientológia eredete és célja

A Szcientológia kifejezést az 1950-es években alkotta meg L. Ron Hubbard, a vallás alapítója úgy, hogy az a lehető legpontosabban leírja, mivel foglalkozik az egyház:

“A Szcientológia szó a latin scio (jelentése: a szó legteljesebb értelmében vett tudás) és a görög logos (valaminek a tanulmányozása) szavakból származik. Szó szerint a “tudásról való tudást” jelenti.”

(L. Ron Hubbard: Mi a Szcientológia? c. könyve)

 

 

A Szcientológia célját L. Ron Hubbard az alábbiak szerint fogalmazta meg:

„Egy elmebaj, bűnözők és háború nélküli civilizáció, ahol a rátermett emberek eredményesek lehetnek, a tisztességes lények jogai megadatnak, és ahol az ember szabadon szárnyalhat egyre magasabbra – ezek a Szcientológia céljai.”

L. Ron Hubbard

Amint a fenti sorokból látszik, a Szcientológia Magyarországon is arra törekszik, hogy egy olyan boldog és biztonságos életet teremtsen az emberek számára, ahol az emberek magabiztos tudással rendelkeznek, illetve amelyre legbelül mindenki vágyik. Igen, ez egy hatalmas kihívás, viszont L. Ron Hubbard alapos kutatásai és gondosan kidolgozott iránymutatásai alapján elérhető.

Az egyház munkatársai minden érdeklődőt szívesen látnak a Központi egyházban és a missziókban egyaránt, hogy megválaszolják a további kérdéseket.