1621 megtekintés

A Szcientológia Magyarországon

A Szcientológia (https://szcientologianeked.com/a-szcientologia-jelentese/) Magyarországon 1991 óta van hivatalosan jelen, s napjainkra már rendkívül meghatározó szerepet tölt be hívei életében.

Szcientológia Magyarországon: rövid kitekintés a múltba

Az első Szcientológia Magyarországon (https://szcientologianeked.com/szcientologia-tudomany-es-vallas-talalkozasa/) 1989-ben jelent meg, akkor még egy vallási csoportként. 1991-ben már be is jegyezték egyházként, innen számíthatjuk az azóta is hivatalosan elismert tevékenységét, mely lassan már 30 éves múltra tekint vissza országunkban.

Jelenleg vallási tevékenységet végző szervezetként tartják nyilván, a hivatalos neve: Magyarországi Szcientológia Egyház.

A Szcientológia eredete és célja

A Szcientológia (https://www.szcientologia.org.hu/what-is-scientology.html?link=videos) kifejezést az 1950-es években alkotta meg L. Ron Hubbard, a vallás alapítója úgy, hogy az a lehető legpontosabban leírja, mivel foglalkozik az Egyház:

“A Szcientológia szó a latin scio (jelentése: a szó legteljesebb értelmében vett tudás) és a görög logos (valaminek a tanulmányozása) szavakból származik. Szó szerint a “tudásról való tudást” jelenti.”

(L. Ron Hubbard: Mi a Szcientológia? c. könyve)

Szcientologia-Magyarorszagon-L-Ron-Hubbard

Szcientologia-Magyarorszagon-L-Ron-Hubbard

A Szcientológia célját (https://szcientologianeked.com/mit-vallanak-a-szcientologusok/) L. Ron Hubbard az alábbiak szerint fogalmazta meg:

„Egy elmebaj, bűnözők és háború nélküli civilizáció, ahol a rátermett emberek eredményesek lehetnek, a tisztességes lények jogai megadatnak, és ahol az ember szabadon szárnyalhat egyre magasabbra – ezek a Szcientológia céljai.”

L. Ron Hubbard

Szcientológia Magyarországon: a szervezet felépítése

A Szcientológia Magyarországon ugyanúgy illeszkedik az L. Ron Hubbard (https://szcientologianeked.com/l-ron-hubbard/) által kialakított szervezeti felépítéshez, mint más országokban.

A Szcientológia magyarországi központi szervezete 

A Szcientológia központi szervezete Magyarországon (https://www.scientology-budapest.org/inside-our-church/?video-play=inside_scn_church) Budapest XIII. kerületében, a Váci úton található.

Egy nemzetközileg is kiemelten elismert szervezetről van szó, hiszen 2016. július 23-ától L. Ron Hubbard iránymutatásai alapján kialakított, ideális szervezetként működik. Ez azt jelenti, hogy a külsejét és a belső tevékenységi folyamatokat tekintve mindent pontosan úgy hoztak létre, ahogyan azt az alapító, L. Ron Hubbard leírta.

Szcientologia-Magyarorszagon-kozpont

Szcientologia-Magyarorszagon-kozpont

A hierarchiát tekintve a központ alatt helyezkednek el az egyházi missziók. Céljuk, hogy a saját területükön kapcsolatba hozzák az embereket a Szcientológiával, és segítsék őket szellemi fejlődésükben, problémáik megoldásában. Az országszerte megtalálható missziókban alapvető vallási szolgáltatásokat, azaz képzést és tanácsadást vehetsz igénybe.

A Szcientológia Magyarországon egyre kiterjedtebb hálózattal rendelkezik. Misszió található például Budapesten, Miskolcon, Pécsett, Szegeden, Egerben, Dunaújvárosban, Nyíregyházán, illetve több más kisebb-nagyobb városban is.

Szcientológia Magyarországon: a Magyarországi Szcientológia Egyház társadalomjobbító és humanitárius tevékenysége

A Szcientológia Magyarországon (https://szcientologianeked.com/a-szcientologia-magyarorszagon/) folytatott tevékenysége megalakulása óta folyamatos és kiemelkedő. Állandó jelenléte a magyar vallási és társadalmi életben egyre nagyobb elismerésnek örvend. Folyamatosan tartja a kapcsolatot más egyházak vezetőivel, illetve számos társadalomjobbító és humanitárius szervezet támogatásával széles körű, rendszeres segítséget nyújt többek között az oktatás, az emberi jogok és a drogprevenció területén.

Szcientologia-Magyarorszagon-emberi-jogok

Szcientologia-Magyarorszagon-emberi-jogok

A következő szervezetek támogatása által folytat kiterjedt tevékenységet a Szcientológia Magyarországon – a teljesség igénye nélkül:

Szcientológia Magyarországon: Az Út a Boldogsághoz Magyarország

Az Út a Boldogsághoz Magyarország (http://azutaboldogsaghoz.hu/) nonprofit szervezet célja: “elérni, hogy Magyarország és térségének lakói boldogabb életet éljenek vagy legalább elinduljanak a boldogság felé, azzal együtt, hogy mindenki saját maga tudja csak, hogy mi számára a boldogság”.

L. Ron Hubbard Az út a boldogsághoz c. műve 21 olyan alapelvet (http://azutaboldogsaghoz.hu/21-elv/)  tartalmaz, mely segít neked a döntéshozatalban az élet egyes területeit illetően. Az Egyház tagjai rendszeresen juttatják el ingyenesen hazánk lakosságához ezt az írást.

Külön programokat hoztak létre az óvodáknak, az iskoláknak, a családoknak valamint a cégeknek. A Szcientológia Magyarországon folytatott feladatainak szerves részét képezi a boldog élethez vezető út megismertetése.

Szcientológia Magyarországon: Alkalmazott Oktatástan

Az Alkalmazott Oktatástan (https://www.alkalmazottoktatastan.hu/) egy nemzetközi nonprofit szervezet, melynek célja az oktatás hanyatlásának visszafordítása az L. Ron Hubbard által kifejlesztett hatékony tanulási technológia segítségével.

Ma már több mint 30 csoport tevékenykedik hazánkban. Különböző tanfolyamokkal, kiadványokkal, tanulást fejlesztő programokkal, munkaerő-fejlesztéssel foglalkoznak.  A Szcientológia Magyarországon számos tanulási nehézséggel küzdő gyermeknek és felnőttnek nyújtott már eredményes segítséget.

Szcientologia-Magyarorszagon-oktatas

Szcientologia-Magyarorszagon-oktatas

Szcientológia Magyarországon: Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért

Az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért (https://emberijogok.hu/) nemzetközi emberi jogi szervezet, mely az alapvető emberi jogok megsértését vizsgálja ki és tárja fel a pszichiátria területén. 1994-ben kezdte meg tevékenységét Magyarországon.

A szervezet kiemelt feladata, hogy felkarolja azon személyeket, akik nem tudták egyedül érvényesíteni jogaikat a pszichiátria rendszerével szemben. Rendszeresen kapnak bejelentéseket pszichiátriai visszaélésekkel szemben.

Szcientológia Magyarországon: Fiatalok az Emberi Jogokért

A Fiatalok az Emberi Jogokért (http://www.fiatalokazemberijogokert.hu/) egy nemzetközi nonprofit szervezet, melynek célja “felvilágosítani a fiatalokat az emberi jogokról, különösen az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatáról, és ösztönözni őket, hogy a tolerancia és a béke értékes szószólóivá váljanak”.

Iskolákban és nem hagyományos oktatási környezetben ismertetik a fiatalokkal az emberi jogokat. Figyelemfelkeltő kiadványokat juttatnak el a fiataloknak. Kisflimjeiket és tananyagaikat általános iskolákban, középiskolákban és egyetemeken használják.

Szcientológia Magyarországon: Drogmentes Magyarországért Mozgalom

A Drogmentes Magyarországért Mozgalom (http://drogmentes.info/drogmetes-magyarorszagert-mozgalom/) a Los Angelesben működő Drogmentes Világért Alapítvány hazai képviselete. Ez a mozgalom egy olyan társadalmi összefogás, amelynek célja, hogy eljuttassák a drogok káros hatásairól szóló üzenetüket a fiataloknak. Legfőbb célja egy drogmentes Magyarország.

Tevékenységében szülők, tanárok, szakemberek, mentősök és hírességek is részt vesznek. 2002 óta működik, kiemelt programja a Drogmentes Magyarországért Maraton, mely egyre nagyobb érdeklődést von maga után. A Szcientológia Magyarországon folytatott tevékenységének szerves része a drogprevenció.

Szcientológia Magyarországon: Narconon

A Narconon (http://narconon.hu/) az a nemzetközi szervezet, mely az L. Ron Hubbard által kifejlesztett precíz rehabilitációs programmal segíti bizonyított eredményekkel a drogfogyasztókat. Közel 50 éve menti meg azokat a drogfüggőket, akikről mások már lemondtak. A szervezet mára világméretűvé nőtte ki magát.

Szcientologia-Magyarorszagon-segitseg

Szcientologia-Magyarorszagon-segitseg

Amint a fenti sorokból látszik, a Szcientológia Magyarországon is arra törekszik, hogy egy olyan boldog és biztonságos életet teremtsen az emberek számára, ahol az emberek magabiztos tudással rendelkeznek, illetve amelyre legbelül mindenki vágyik. Igen, ez egy hatalmas kihívás, viszont L. Ron Hubbard alapos kutatásai és gondosan kidolgozott iránymutatásai alapján elérhető.