875 megtekintés

A szabadság rózsája virágba szökkent Harlemben

Vannak a  világon híres-hírhedt helyek, amelyeket szinte mindenki ismerni vél, és amikor meghallja a nevét, eleve van valamilyen véleménye róla…

Az egyik ilyen Harlem. Szinte biztosra vesszük, hogy Te is hallottál már róla, és biztos Neked is van valami elképzelésed, hogy milyen lehet – pedig lehet, hogy sosem jártál még a környéken sem.

Mindenesetre Harlem hatása messze ér. Nemzedékeken át ez volt az USA-béli afroamerikai és karibi népesség szellemi központja. A hely kiemelt jelentőségű az egész emberiség művészete szempontjából: folyamatosan születnek itt új divatirányzatok, például a zene, a tánc és a költészet területén is.

Épp ezért örömmel értesültünk róla, amikor 2016. július 31-én vasárnap megnyílt Harlem Új Ideális Szcientológia Egyháza és közösségi központja, amelyre sokan csak úgy hivatkoznak, hogy a „Remény Központja a 125. utcán.”

David Miscavige, a Religious Technology Center Vezetőtestületének Elnöke

„Nincs még egy olyan hely, mint Harlem” – mondta David Miscavige, a Religious Technology Center Vezetőtestületének Elnöke, a Szcientológia vallás vezetője

„Nincs még egy olyan hely, mint Harlem” – mondta David Miscavige, a Religious Technology Center Vezetőtestületének Elnöke, a Szcientológia vallás vezetője – Reneszánszotok költői, drámaíróitok, festőitek, íróitok és zenészeitek neveinek puszta említése is tiszteletet ébreszt.

A megnyitó abban az igazi harlemi szellemben lett megünnepelve, amely mindig is áthatotta az amerikai kultúrát. Élő műsorral szórakoztatták a közönséget – volt többek között dzsessz, afrolatin tánc és hiphop –, majd Harlem politikai, kulturális és vallási összképét képviselő méltóságok és közéleti szereplők léptek színre.

„Azért vagyunk itt, hogy megünnepeljük Harlem szívverését, amely egyben az emberiség szívverése is – mondta David Miscavige avatóbeszédében. – Csak annyit kell tennetek, hogy a földre tapasztjátok a fületeket, és egyre csak azt halljátok: Harlem. Harlem. Harlem. Ekkor, ha bárki megkérdezné: »Mi történt?« Őszintén azt mondhatjátok: Harlem újjászületett.”

Harlemnek már több évtizedes partneri kapcsolata van a Szcientológia Egyházzal, melynek keretében szoros együttműködésben dolgoznak egyénekkel és csoportokkal az írástudatlanságot felszámoló programokon, drogmegelőzési kezdeményezéseken, az emberi jogi tudatosság emelésén és az erkölcsi oktatáson. A harlemi közösségi központ éppen ezt a feladatot hivatott ellátni, és állandó otthont biztosít az olyan fontos, alulról szerveződő programoknak, mint Az igazság a drogokról, az Együtt az Emberi Jogokért és Az út a boldogsághoz.

Az új Harlemi ideális szervezet minden látogatónak bemutatja a Dianetikát és a Szcientológiát, a Közönséginformációs Központban kezdve. A képernyőkön több mint 500 film tekinthető meg, amelyek a Szcientológia Egyház alapvető hitelveit és gyakorlatait, valamint L. Ron Hubbard, az Alapító életét és hagyatékát mutatják be.

A Közönséginformációs Központ teljes áttekintést ad a Szcientológia Egyház által finanszírozott humanitárius programokról is. Ezek között található egy bolygószintű emberi jogi felvilágosító kampány; egy széles körű drogfelvilágosító, drogmegelőző és drogrehabilitációs program; az írni-olvasni tanító és tanulásfejlesztő központok nemzetközi hálózata; valamint a Szcientológia önkéntes lelkészi program, amelynek keretén belül jelenleg a világ legnagyobb független katasztrófaelhárító csoportja dolgozik.

Harlem ideális egyházának kápolnája ad helyet a Szcientológia vallásos összejöveteleinek, így a vasárnapi szertartásoknak, a házasságkötéseknek és névadóknak, de olyan közösségi rendezvények sorának is, amelyeken bármilyen vallás tagjait szívesen látják. A létesítményben több szemináriumterem és tanfolyamterem is található, egy teljes oktatási és tanulási központ, valamint egy teljes emeletet szenteltek a Szcientológia-auditálás (szellemi tanácsadás) számára.

Hogy kedvet kaphass e gyönyörű egyház meglátogatásához, nézd meg ezt a videót róla. Utána szeretettel várunk Téged és szeretteidet!