1036 megtekintés

A pénz nem boldogít?

Egyre anyagiasabb világban élünk, ahol a sikert a legtöbben pénzben mérik. De valóban csak a pénzügyi siker a siker? Vagy tulajdonképpen a pénz nem boldogít?

Az örült pénzhajszolásban és a sok munkában sokszor szem elől téveszthetjük azokat az értékeket, amik valóban fontosak. És ezek az értékek mindenki számára mások lehetek. Van, akit az tesz boldoggá, ha minden nap jut ideje sportolni. Van, akit a folyamatos tanulás tesz azzá. Van, akinek a családja a mindene. De akadnak olyan emberek is, akik a munkában találják meg a boldogságukat.

Ám azért álszent dolog lenne azt állítani, hogy a pénz nem boldogít, mert a fenti dolgok élvezetéhez jó, ha az ember rendelkezik egy stabil anyagi háttérrel. A lényeg inkább a fókuszon van, hogy ne a pénz megszerzése legyen a fontos, ne az legyen, amiért dolgozunk, hanem azokért a dolgokért dolgozzunk, amelyek boldoggá tesznek minket.

A szabadidő, a tanulás, a család…

Ha van miért és kiért küzdeni, akkor az akadályokat is könnyebben vesszük. Ha nem az a cél, hogy gazdag legyek, hanem az, hogy sikeres legyek valamiben, akkor talán könnyebben találnak meg a lehetőségek is. Ha a cél az, hogy egyre többet foglalkozhassunk azokkal a dolgokkal, amiket szeretünk, akkor más lesz a munkához és a pénzhez való hozzáállásunk is.

A probléma talán eleve abban a felvetésben van, hogy „a pénz nem boldogít”? Nem az lenne inkább a helyes kérdés, hogy „mi az ami boldogít”? S talán sokkal inkább az a kérdés, hogy mikor is és hogyan is lehet egy ember sikeres?

L. Ron Hubbard így fogalmaz a sikerről:

 „És, ha szeretnétek egy jó meghatározást a sikerre, az csak ennyi: egy olyan személy, aki képes körülnézni maga körül, és meglátni, mit kell elvégezni, mit kell helyrehozni, mi a valóságos, és aztán tényleg képes tenni, és tesz is valamit vele. És ez a személy körülbelül nyolcvannégy fényévnyivel van a normális fölött.”