1545 megtekintés

A párválasztás 3 lépése

Annyi helyről jönnek a jó tanácsok a párválasztással kapcsolatban, hogy nehéz lenne megszámolni. Mégis, ha körbenézel a társadalomban, nagyon sok nőt és férfit találhatsz, akik nem boldogulnak ezzel a problémával, és úgymond “divatos” szingli életet élnek. Ugyanakkor előbb vagy utóbb legbelül mindenki megérzi, hogy egy párra igenis szüksége van.

A mai kor üzenete az, hogy “élj a mának”,  az egyéjszakás kalandok is jók. De vajon ez tényleg igaz, ez tényleg tartós boldogsághoz vezet? A sok válás, a sok párt kereső ember és a sok küzdelem, ami ezzel jár, mind azt sugallja, mintha lehetetlen lenne megfelelő párt találnod, egy olyan kapcsolatot, ami tényleg tartós lesz. Az igazság az, hogy ez közel sincs így, mert vannak bizonyos törvényszerűségek a párkereséssel és a párválasztással kapcsolatban. Ezek ismeretében az egész sokkal könnyebbé válik.

Ebben a cikkben a párválasztás három fontos lépését ismerheted meg. Ha ezekkel tisztában vagy, és a sorrendet betartod, akkor lényegesen javulnak az esélyeid egy boldog párkapcsolat megteremtésére.

Az első lépés az erről szóló tudásod. Annak biztos tudása, hogy tényleg szükség van egy megfelelő párra, mégpedig egy olyanra, akivel hosszú távon együtt tudsz élni, mert ez a világ valahogy úgy lett megalkotva, hogy az ember nem teljes egy másik fél nélkül.

A magyar nyelv rendkívül találóan alkotta meg pl. a “feleség” szót, ami talán így nem is szorul magyarázatra. Tehát hagyjuk a mai kor nyomását, hagyjuk az egyéjszakás kalandokat, mert bizonyosan nem ez lesz majd, amitől tartósan boldog leszel. Ez meglehetősen biztos, és a szíve mélyén érzi is mindenki. Törekedj arra, hogy kerüld el a rövid távú, futó kalandokat, és tudd, hogy nem ez a te utad.

Sokan azt gondolják, hogy ez a hölgy gyönyörű, vagy ez a férfi igazán daliás, így aztán érdemes beleugrani egy kapcsolatba vele, mondván, hogy majd menet közben kiderül, működik-e. Ilyen tanácsot azok az emberek osztogatnak, akiknek maguknak fogalmuk sincs, hogyan kell megfelelő párt választani.

A valóság tehát távolról sem ez. Ha eljutottál odáig, hogy valaki elnyerte a tetszésedet, akkor bármennyire vonzó is, de a következő teendő nem  a kapcsolat elkezdése lesz, ugyanis néhány egyszerű, köztes lépéssel sok kudarctól, bánattól és időveszteségtől kímélheted meg magad.

A második lépés ezért az, hogy ha már van a láthatáron valaki, akkor még mielőtt szorosabbra húznád vele a szálakat, ki kell derítened, hogy vajon ez az illető a külsőségeken túlmenően is illik-e hozzád, vagy sem. A randevúk, találkozók célja kell legyen, hogy ezt kiderítsd és eldöntsd. Itt még úgy kell hozzáállnod, hogy ebből lehet, hogy lesz egy komoly kapcsolat, de az is lehet, hogy nem lesz semmi, csak néhány beszélgetés. Lehet, hogy el kell engedned az illetőt, bármennyire kívánatos is lenne. Így itt még nem az kell legyen a játékod, hogy vajon sikerül-e csókolózni, vagy netán ágyba bújni a randi végén, hanem az, hogy kiderítsd, vajon illetek-e egymáshoz.

Sokan azt gondolják, hogy valakinek az Instagram vagy Facebook profilja alapján el lehet dönteni ezt a kérdést, vagy egyszerűen az alapján, hogy miket hallani az illetőről másoktól. Sajnos ezek egyike sem működőképes, mivel itt szigorúan személyes és saját megfigyeléseket kell tenned. Ennek a lépésnek a kihagyása végzetes lehet.

De nézzünk néhány fontos szempontot, amelyek alapján a megfigyeléseket meg kellene tenned. Találd meg magad, hogy számodra ezek közül fontos lehet-e valamelyik.

Fontos szempont, hogy neked magadnak mi a célod az életben, mit szeretnél elérni, milyen hosszú távú terveid vannak. Vannak a jelöltednek a tieddel azonos céljai, együtt tudtok majd vele ezeken dolgozni, vagy sem? Mert lehet, hogy te egy családi házat szeretnél majd három gyermekkel vidéken, ő pedig inkább bérelt lakásban élne a bulinegyedben, és szórakozna, mondván, hogy “ki kell használni” a fiatal éveket. Lehet, hogy te vállalkozni szeretnél, mert a céljaid olyanok, amiket csak egy vállalkozói lét teremthet meg, ő pedig egy nyugodt alkalmazotti létet szeretne, ahol az estéktől csak felhőtlen szórakozást vár. Azaz, ha ezeket az alapvető kérdéseket megnézed, vajon egyeztek-e, lehetséges-e egyáltalán vele egy hosszabb távú kapcsolat a céljaitok tekintetében?

Egy másik szempont azt mutatja, hogy ha még a céljaink azonosak is, vajon tudtok-e majd ténylegesen együtt tevékenykedni ezeken. Ez a szempont pedig az illető sebessége. Tesztelése egyszerű. Ha felteszel neki egy kérdést, vajon a tieddel azonos sebességgel ad rá egy odaillő választ? Netán először megköszörüli a torkát, elmondja, hogy “hát ez érdekes, hadd gondolkozzam csak egy picit”, és csak 20 másodperc töprengés után kezd el beszélni? Vagy ha megkéred arra, hogy hozza már ide azt a széket, akkor azonnal megcsinálja, vagy előbb kérdései vannak, hogy “arra gondoltál, nem a mellette levőre?”, vagy “biztosan most akarod azt a széket? Minek kell neked?”. Nos, ezzel semmi baj nincs, ha te is ilyen “megfontolt” vagy. De a kapcsolatotok eleve borítékolhatóan siralmas lesz, ha te sokkal gyorsabb, vagy sokkal lassabb vagy. A legviccesebb az, hogy ezt a tulajdonságot magadról általában tudod, másnál pedig könnyű megfigyelned, így rá sem kell kérdezni. Ha a választottad “sebessége” nagyon eltér a tiedtől, akkor biztosan nem lesz hosszú távú a kapcsolat. Inkább kínszenvedés lesz mindkét fél részére egyaránt hosszabb távon, tehát érdemes bele sem kezdeni.

Van egy meglehetősen elterjedt szokás a társadalomban, amire még érdemes kitérni. Az emberek hajlamosak azon dolgozni, hogy megváltoztassák, saját tetszésükre formálják társukat. Az ezzel kapcsolatos kudarcok számottevőek, mégis féktelenül folynak az erre vonatkozó kísérletek. Meg kell értened, hogy a másik személyt egyetlen módon tudod csak megváltoztatni: ha ő maga úgy dönt, hogy megváltozik. Így, ha van olyan tulajdonsága a jelöltednek, ami biztosan nem tetszik, de ennek ellenére azt gondolod, hogy ezt majd te megváltoztatod, akkor tudd, hogy ennek sikere igen kétséges. De meg lehet ezt fogalmazni másképp is. El tudod fogadni őt olyannak, amit megfigyeltél? Mert ha nem, akkor jobb bele sem kezdeni vele egy kapcsolatba, mivel a megváltoztatására tett kísérleteid jó eséllyel zátonyra fognak futni.

Fentiekből adódik egy fontos tulajdonság, amire szintén fényt deríthetsz. Választottad mennyire tartja fontosnak a tanulást, önfejlesztést? Hisz-e az élethosszig tartó tanulásban, abban, hogy folyamatosan képezni kell magunkat a munkánkkal és az élettel kapcsolatban? Ha igen, akkor egy olyan emberrel állsz szemben, aki képes lesz előnyére változni, és ez bármilyen kapcsolatban rendkívül előnyös tulajdonság, egy jó párkapcsolatban pedig szinte nélkülözhetetlen. Ennek legjobb próbája, ha egyszerűen megkérdezed, mit csinál jelenleg, vagy mi volt az utolsó tanfolyam vagy szeminárium, amin részt vett.

Sokáig lehetne még sorolni a jelölted vizsgálatára vonatkozó szempontokat, itt csak néhány fontosabb került megemlítésre. Válaszd ki, hogy számodra ezek közül melyek lehetnek a fontosak, vagy tetszőlegesen bővítsd a szempontokat.

De egy dolog fontos: nagyon biztosnak kell lenned abban, hogy a jelölted tényleg megfelelő, mielőtt megtennéd a harmadik lépést.

Így tehát csak a fenti első és második lépés után jöhet a harmadik. Közelebb engedheted magadhoz, amikor már ezeken a teszteken átment, és azt érzed, hogy igen, ő lesz az. De itt el kell oszlatni egy tévhitet. Sokan azt gondolják, hogy kockázatos belemenni egy kapcsolatba annak ismerete nélkül, hogy vajon az illető az ágyban is jó lesz-e majd. Nos, biztosíthatlak, hogy ha valaki a fenti szempontoknak megfelel, azonos céljai vannak, azonos a “sebessége” is, képes tanulni, és igénye is van erre, akkor az ágyban sem lesz vele gondod. Nem kell ettől tartanod, valahogyan az ember úgy lett megalkotva, hogy ha összeillik valakivel, akkor minden téren összeillik, vagy képes olyanra csiszolódni, amilyenre kell.

Ezt a cikket leginkább azért írtam, hogy eloszlassam a megfelelő párkapcsolat kialakításával kapcsolatos tévhiteket.

A Szcientológiában több egyszerű tanfolyam is foglalkozik a párkapcsolat, házasság megfelelő kialakításával és fenntartásával, sőt még a megjavításával is. Így, ha bővebben meg akarod ismerni ezt a rendkívül fontos területet, akkor melegen ajánlom ezek elvégzését. Nekem életmegváltoztató volt, kívánom, hogy neked is az legyen!

Szerző: Szász Gyula