1801 megtekintés

A NAV Bűnügyi Főigazgatósága előtt mondtak imát a szcientológusok

2018. november 12-én a Szcientológia Egyház hívei békés demonstrációval fejezték ki tiltakozásukat a NAV Huszti úti Bűnügyi Főigazgatósága előtt. A felszólalók megerősítették, hogy a Szcientológia Egyházzal szembeni aránytalan akcióval a hivatal olyan alapvető emberi jogokat is súlyosan megsért, mint a vallásszabadság.  

Az egyház hívei ismét tiltakozásuknak adtak hangot annak kapcsán, hogy a NAV több mint egy éve olyan vallásos iratokat foglalt le az egyház budapesti központjából, amelyek a hívek tulajdonát képezik. Ezen vallásos iratok nagy részét a Nemzeti Adó- és Vámhivatal – a szcientológusok véleménye szerint – szükségtelenül tárolja, ezek azóta érintetlenül állnak a NAV épületében, és az egy éve tartó, ismeretlen tettessel szemben folytatott pénzügyi nyomozás szempontjából teljesen irrelevánsak. Ugyan az egyház képviselői számos alkalommal fejezték ki együttműködési szándékukat, a hivataltól erre válasz mindeddig nem érkezett. Viszont azzal, hogy a NAV a hívek gyónási titkait tárolja, megsérti a szabad vallásgyakorlást. Ezt igyekeztek a szcientológusok ismét a hatóságok tudtára adni.

Vojtilla Tímea, a szcientológus közösség szóvivője beszédében a következőképpen fogalmazott:

„Kitartunk, és addig nem hagyjuk abba a demonstrációinkat, amíg a vallásszabadság helyre nem áll Magyarországon, és a vallásos anyagainkat mind vissza nem kapjuk. Azért tudunk kitartani, mert tudjuk, hogy az igazság a mi oldalunkon áll. Mi, szcientológusok törvénytisztelő, adófizető magyar állampolgárok vagyunk, nem tettünk semmi olyat, amiért a NAV itt kellene, hogy tárolja a személyes, vallásos anyagainkat.”

Vojtilla Tímea, a szcientológus közösség szóvivője beszéde közben

A beszédet követően Vojtilla Tímea és Király László a hívek képviseletében egy petíciót kézbesített Dr. Vankó László dandártábornoknak, a NAV bűnügyi főigazgatójának.

Ebben a petícióban panasszal és javaslattal fordultak a bűnügyi főigazgatóhoz.

Mindeközben Bocsor Krisztián tiszteletes megtartotta az Imát a Teljes szabadságért, amely szintén elhangzik minden Szcientológia vasárnapi szertartáson.

Bocsor Krisztián tiszteletes

A demonstrációt egy utazó ledfal is színesítette, amin élőben sugározták a Szcientológia saját tévécsatornájának adását. Az utazó tv a demonstráció előtt és azután is Budapest utcáit járta. A Szcientológia saját tévécsatornájának célja, hogy aki első kézből szeretne informálódni, az meg tudja ismerni, hogy mivel is foglalkozik a Szcientológia, miben hisznek és milyen társadalomjobbító tevékenységeket folytatnak a szcientológusok – mindezt mindenfajta térítő szándék nélkül. A Szcientológa TV Magyarországon is elérhető a scientology.tv internetes címen. Ezen a csatornán az ember saját maga győződhet meg róla, hogy mi az a Szcientológia.

Az utazó ledfal, amin élőben sugározták a Szcientológia saját tévécsatornájának adását.