1226 megtekintés

A legelső dolog

Próbáltál már beszélni valakihez, miközben az okostelefonját bújta? Vagy egy alvó emberhez? Vagy valakihez, aki álmodozik, ábrándozik, és „nincs ott”?

Próbáltál már dühös emberrel beszélni? Észrevetted, hogy csak a magáét fújja, mintha nem jutna el hozzá, amit a másik mond? Igazán szórakoztató, amikor két dühös ember “egymással beszél”… (ha nem te vagy az egyik).

Bántottál már meg valakit akaratlanul, mert félreértette a szándékodat?

Az egyik fő ok, amiért a párkapcsolatok elromlanak, hogy beszélnek ugyan egymáshoz (mozog a szájuk, hang is jön ki), de mégsem értik meg egymást eléggé. Nem azért, mert annyira különbözőek, hanem mert nem tudnak kommunikálni.

Az iskolákban a tanárok sokszor olyan diákokat próbálnak tanítani, akik „nincsenek ott”, pedig ez egyszerűen kezelhető lenne.

Egyszer elmentem egy Eric Clapton koncertre. Tele stadion. Nagy kedvenc volt, minden CD-jét megvettem… Erre elkezd magának pötyögni. Nem a közönségnek játszott! A hangerő, a technika rendben volt, de nem volt ott a szándék, hogy valami Tőle átjöjjön Hozzám, a közönséghez. Tizenöt perc múlva csalódottan hazamentem.

Hivatal: valamit intézni kell. Az ügyintézőnek aznapra elfogyott a türelme. Te vagy a következő. Megkapod, amit akarsz?

Látszólag nincs egyszerűbb dolog a beszélgetésnél, a másokkal való kommunikációnál, ha ez könnyű, élvezetes, eredményes. De vannak helyzetek, bizonyos emberek, amikor sehogy sem sikerül: kínos, felszínes (a lényeget kerülő), sikertelen (nem éred el, amit akarsz), vagy meg sem próbálod, visszarettensz tőle.

Szinte hihetetlen, hogy a kommunikációval kapcsolatban – ami egyszerűnek, kézenfekvőnek tűnik – lehetnek nem ismert, meg nem értett, elmulasztott, kulcsfontosságú részletek. Pedig nincs az életnek olyan területe, ahol ne a kommunikáció lenne az első és sokszor a legfontosabb lépés.

Ezen múlhat a siker!

Szerencsére ez megtanulható!

Van egy párórás tanfolyam, ahol megértheted, begyakorolhatod és megszerezheted annak a képességnek az alapjait, hogy bármiben sikeres lehess azzal, hogy tudsz kommunikálni! Nehezen tudnék ennél a pár óránál, minimális költségnél jobb befektetést elképzelni.

Dr. Lerner Péter

www.szcientologia.org.hu/courses/communication/overview.html