435 megtekintés

25 országból érkeznek szcientológusok a szombati tüntetésre – egy dél-amerikai sztár is csatlakozik a békemenethez

Az emberi jogok demonstrációja Budapesten

Szombaton lesz az Emberi Jogok Világnapjának előestéje. Világszerte ez az alkalom vezeti majd fel az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának 70. jubileumát 2018-ban. Ebből az alkalomból is példátlan az összefogás a világ szcientológusai részéről. Idáig 25 országból jelezték érkezésüket a szcientológusok képviselői a december 9-i békés demonstrációra.

A Magyarországi Szcientológia Egyház számára idén különösen aktuális a világnap szervezése, hiszen a szabad vallásgyakorlás és a gondolatszabadság sérülése miatt a világnap Magyarországon elveszítette ünnepi jellegét.

Az összefogás mértékét mutatja, hogy a békemenethez csatlakozik Az Út a Boldogsághoz Alapítvány egyik venezuelai képviselője, Ruddy Rodriguez színésznő és modell, aki Dél-Amerika szerte népszerű mint korábbi Miss World Venezuela, valamint számtalan tévésorozat és film szereplője is.

Az elmúlt hónapban a vallásos közösség ellen történt hatósági intézkedések akadályozzák a hívek szabad vallásgyakorlását, amely sérti az ENSZ által megfogalmazott emberi jogok egyetemes nyilatkozatának 18. cikkét, miszerint:

“Minden személynek joga van a gondolat, a lelkiismeret és a vallás szabadságához, ez a jog magában foglalja a vallás és a meggyőződés megváltoztatásának szabadságát, valamint a vallásnak vagy a meggyőződésnek mind egyénileg, mind együttesen, mind a nyilvánosság előtt, mind a magánéletben oktatás, gyakorlás és szertartások végzése útján való kifejezésre juttatásának jogát.”

Az Emberi Jogok Világnapját minden év december 10-én ünnepelik az egész világon. Ugyanis 1948. december 10-én kiáltotta ki az ENSZ az azóta is örök érvényű emberi jogok egyetemes nyilatkozatát. A Nyilatkozat pedig 2018-ban ünnepli születésének 70. évfordulóját, így a 2018-as évet az ENSZ az Emberi Jogok évének kiáltotta ki.

Az 1954-es alapítású Egyház a hitvallása szerint is feladatának tekinti az Emberi Jogok terjesztését, és a Nyilatkozat 60. évfordulója óta hivatalosan is kiáll az emberi méltóság és az emberi jogok mellett az Együtt az Emberi Jogokért világszervezetének támogatása révén.

A békés demonstrációra a szcientológusok a békében és összefogásban hívő felekezetek és vallások képviselőit is szívesen látják a demonstráción.

Akik úgy érzik, hogy szabad vallásgyakorlási joguk sérült Magyarországon az egyházügyi törvény módosulásával, kiemelt vendégei a tüntetésnek. De természetesen a hagyományok szerint mindazok, akik fontosnak tartják az emberi jogok megvalósulását ma Magyarországon, csatlakozhatnak a 25 nemzet küldöttségeiből álló menethez.

A tervek szerint szombaton délután 13:30-tól lesz a gyülekezés a Deák téren, ahonnan a Lánchídon keresztül a köztársasági elnöki palotához sétál el a békés menet, hogy ott átadja az emberi jogok tiszteletben tartásáról szóló petíciójukat.

Egyúttal a városban közlekedő autósok türelmét és megértését is köszönik a szervezők, akik sajnálják, hogy nem először kényszerülnek így felhívni a figyelmet a szabadságra.

A szcientológusok utoljára november 18-án demonstráltak békésen a Deák tértől a Nyugati térig tartó menettel. Akkor Jeff Pomerantz amerikai színész kísérte a békés tömeget. A Szcientológia Egyház hívei a további demonstrációkra is fel vannak készülve, amennyiben hátrányos megkülönböztetésük tovább folytatódik.